ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονίες ακριβείας μαζί με τον «οδικό χάρτη»

Ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε, χτες, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας, να παραδεχτεί ότι ισραηλινά πυρά σκότωσαν τον Βρετανό βραβευμένο δημοσιογράφο Τζέιμς Μίλερ, στη Ράφα

Παρασκευή 9 Μάη 2003

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε άλλη μια δολοφονία «ακριβείας» προχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, λίγες μόνον ώρες πριν από την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ μπορεί να διατείνεται ότι προσπάθησε να δώσει ώθηση στον «οδικό χάρτη», αλλά η ισραηλινή ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να θέσει το «χάρτη» στα δικά της μέτρα και σταθμά.

Τρεις ρουκέτες από ελικόπτερο «Απάτσι» έπληξαν, χτες το μεσημέρι, το αυτοκίνητο του 27χρονου Ιγιάντ αλ Μπάικ. Ο Αλ Μπάικ σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ τραυματίστηκαν και 3 περαστικοί. Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Ριμάλ, στην πόλη της Γάζας, και προφανώς ο ισραηλινός στρατός είχε ασφαλείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις του Αλ Μπάικ. Ο νεαρός Παλαιστίνιος, που φερόταν να είναι στενός συνεργάτης του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», Σάλαχ Σεχάντεχ, που δολοφονήθηκε πέρσι τον Ιούλη, όταν βόμβα ενός τόνου έπληξε το σπίτι του, κυκλοφορούσε, έκτοτε, σπάνια, στους δρόμους.

Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός έξω από τον καταυλισμό της πόλης Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που φρουρούσαν τον γειτονικό εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ θεώρησαν ότι κινείται απειλητικά εναντίον τους. Τέλος, χτες, υπέκυψε άλλη μια 27χρονη Παλαιστίνια που είχε τραυματιστεί, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στην Κχαν Γιούνις. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.282 Παλαιστίνιοι.

Αργά χτες βράδυ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ισραηλινό τεθωρακισμένο στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο καμικάζι αυτοκτονίας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Συναντήσεις και επαινετικά σχόλια

Στις 20 του Μάη θα συναντηθούν, στο Λευκό Οίκο, ο Αριέλ Σαρόν με τον Τζορτζ Μπους. Αυτό διέρρευσε, χτες, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Σαρόν φέρεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε καμία σοβαρή διαπραγμάτευση του «οδικού χάρτη», αν πρώτα δεν εκθέσει τις αντιρρήσεις του και τα σημεία που θέλει να τροποποιηθούν στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, αναφερόταν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας το διορισμό του «πραγματική επανάσταση για τα παλαιστινιακά δεδομένα». Ο Γιααλόν εκτίμησε ότι η παρουσία του Μαχμούντ Αμπάς «αποτελεί μια καλή ευκαιρία, για να δοθεί τέλος στη βία», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει από πού αντλεί τέτοια αισιοδοξία...

Παραδοχή αλλά όχι συγνώμη

Ισραηλινά και όχι παλαιστινιακά πυρά σκότωσαν, τελικά, τον Βρετανό εικονολήπτη Τζέιμς Μίλερ, την περασμένη Παρασκευή στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας που έγινε στο Τελ Αβίβ με την παρουσία Βρετανού ιατροδικαστή. Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο 34χρονος Μίλερ, ο οποίος είχε βραβευτεί πολλάκις για τα ρεπορτάζ του σε εμπόλεμες ζώνες, σκοτώθηκε όταν σφαίρα τον έπληξε στο λαιμό, καθώς φορούσε και κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο ισραηλινός στρατός, αφού πρώτα προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στους Παλαιστινίους, εξέφραζε, χτες, τη «λύπη» του, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «οι δημοσιογράφοι θέτουν τη ζωή τους και τη ζωή των στρατιωτών σε κίνδυνο όταν εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη». Οι βρετανικές αρχές φέρονται να πιέζουν ασφυκτικά τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε ανάκριση για το γεγονός.