26η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αφιερωμένη στην ειρήνη!
Παρασκευή 9 Μάη 2003

Σε αντεπίθεση πέρασαν οι εκδότες, υπερασπιζόμενοι την ορθότατη απόφασή τους να αφιερώσουν τη φετινή Γιορτή Βιβλίου, που ξεκινά σήμερα στο Πεδίον του Αρεως, στην ειρήνη και όχι στη Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε στο ματοκύλισμα του λαού του Ιράκ και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του.

Με μια φωνή, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών και του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (διοργανωτής της Γιορτή Βιβλίου), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη Γιορτή Βιβλίου, κατήγγειλαν όσους δημοσιογράφους - και όχι μόνο - συμμετείχαν στην ενορχηστρωμένη, όπως τη χαρακτήρισαν, επίθεση εναντίον τους, επίθεση που, διαστρεβλώνοντας πλήρως την απόφαση των εκδοτών, τους εμφάνισε ακόμη και να... στέλνουν τα βιβλία στην «πυρά»!

Η πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Ελένη Κανάκη, τόνισε ότι οι εκδότες «δεν ούτε αδιάφοροι ούτε απολίτικοι». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Γ. Δαρδανός, κάλεσε αυτούς τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν και με τα τεράστια προβλήματα του βιβλίου στη χώρα μας, λ.χ. με τις ανύπαρκτες σχολικές βιβλιοθήκες. Ο Σ. Ελληνιάδης (μέλος του ΔΣ) σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπαναχωρούμε από τη θέση μας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε» για το έγκλημα που συντελέστηκε στο Ιράκ. Πρόσθεσε ότι μερίδα του Τύπου «επιβεβαίωσε την άποψη περί κιτρινισμού» και χαρακτήρισε την επίθεση ως ενορχηστρωμένη, εντόνως συκοφαντική, αν όχι κατευθυνόμενη. Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ ο ΣΕΒΑ έστειλε απαντητικές επιστολές σε αυτά τα έντυπα δε δημοσιεύτηκαν, «δείγμα κι αυτό για το πώς αντιλαμβάνονται το διάλογο».

Ο Δημήτρης Παπαλεωνίδας, μέλος του ΣΕΒΑ, είπε ότι ενώ κλείνουν εκδοτικά και βιβλιοπωλεία, δε λειτουργούν οι βιβλιοθήκες και δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση για το βιβλίο, «ο κ. Πρετεντέρης είπε ότι καίμε βιβλία. Εμείς, που ματώνουμε για τα βιβλία». Πρόσθεσε ότι τιμώμενη χώρα δεν μπορούσε να είναι η Βρετανία, που ενώ είναι συνένοχη στην καταστροφή βιβλιοθηκών και στην κλοπή του αρχαιότερου βιβλίου της ανθρωπότητας, να κάθεται στους επισήμους στην τελετή εγκαινίων της Γιορτής ο πρεσβευτής της και υπογράμμισε ότι τιμούνται οι Βρετανοί συγγραφείς, οι συγγραφείς όλου του κόσμου και, βέβαια, η ειρήνη.

Αναφορικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, ο Γ. Δαρδανός θύμισε την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν (περισσότερες από 500 είναι κλειστές) και κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι μετέφερε κονδύλι που προοριζόταν για σχολικές βιβλιοθήκες της εκλογικής του περιφέρειας σε άλλα έργα στην ίδια περιοχή (!!!). Απέδωσε στον υπουργό Παιδείας «προσωπική ευθύνη» για μη υλοποίηση του θεσμού, αλλά και στην ΤΑ όλων των βαθμών καθώς και τους περιφερειάρχες ότι ρίχνουν το βάρος τους σε έργα βιτρίνας και όχι στη γνώση.

Η Γιορτή Βιβλίου θα φιλοξενήσει 50.000 τίτλους (ελληνικούς και ακόμη 132 χωρών, μεταξύ αυτών και της Βρετανίας). Θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες από χώρες «Ανατολικά του Τίγρη και Ευφράτη», εικαστικές εκθέσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα με αντιπολεμικό μήνυμα.