Τα παλικάρια της φακής
Παρασκευή 9 Μάη 2003

Τα παλικάρια της φακής κυριάρχησαν την τελευταία βδομάδα στη λεγόμενη πολιτική ζωή, μ' έναν και μοναδικό σκοπό: να σκεπάσουν τους 500 εργαζομένους που απολύθηκαν από την «Πάλκο». Γι' αυτό αξίζει να δούμε από κοντά πώς λειτουργεί αυτό το τρικ.

Οι ζεν πρεμιέ αυτής της παρέας είναι ένας εκδότης εφημερίδας, ένας πρώην διευθυντής εφημερίδας και τα... υπόλοιπα Αττικής κυβερνητικά στελέχη. Ο εκδότης είναι γέννημα -θρέμμα του πρώτου ηρωικού ΠΑΣΟΚ. Οταν ο Αντρέας ο Μέγας ήθελε να εξαφανίσει έναν εχθρό του, εντός και εκτός του κινήματος, ανέθετε στον εκδότη την εξόντωσή του. Τότε τα στελέχη του Κινήματος έτριβαν τα χέρια τους ως Πιλάτοι και συνέχιζαν τη ζωή τους ως πάπιες, ακόμα κι όταν το λιντσάρισμα αφορούσε το συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, ο πρόεδρος ευτυχισμένος, έως ότου - για λόγους που μόνο ο φτερωτός κερδώος Ερμής γνωρίζει - ο εκδότης έκρινε ότι είχε φτάσει και η ώρα του Μεγάλου να μπει στο στόχαστρο. Το βέλος της «Αυριανής» βρήκε τον πρόεδρο αποκαμωμένο, μιας και τότε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας, είχε προηγηθεί το βέλος του έρωτα. Το πνευματικό παιδί του Αντρέα, ο Κουρής, με την πάροδο των χρόνων, έδειξε ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Υπήρξε ένα διάστημα αποχής από κάθε σκάνδαλο, επειδή ο ίδιος είχε στραφεί προς το τηλεοπτικό του κανάλι. Μέχρι που φτάσαμε στον περίφημο αρραβώνα με τον Αθανασούλη. Ο γάμος που δεν έγινε με νύφη την «Αυριανή» έθιξε τον πατέρα της, τον Κουρή, που συμπεριφέρθηκε ως θιγμένος κορτάκιας της δεκαετίας του '50, ζητώντας με φωνές την προίκα της κόρης του πίσω. Ολο αυτό θυμίζει επιθεώρηση για το καλοκαίρι, όπου ο θίασος Αθανασούλη - Κουρή προσέλαβε έναν ακόμη πρωταγωνιστή των ημερών, τον Κύρτσο, σε μια έκτακτη εμφάνιση, με δικό του μονόλογο και σκηνικό. Θα εμφανίζεται πάνω σε σκάφος, όπου ο καπετάνιος Βαρδινογιάννης του μαθαίνει να διαβάζει τ' άστρα. Ξαφνικά όμως ο Γιώργος γλιστράει στη θάλασσα και βρίσκεται εκτός «Ελεύθερου Τύπου» κι έτσι αποφασίζει να γίνει... ποιητής!

Το έργο «Τα παλικάρια της φακής» συνεχίζεται σε πείσμα των απολυμένων της «Πάλκο» και της βιομηχανικής ζώνης που αφανίζεται.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ