ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 18 Μάη 2003

Γιώργος Τσαρουχάς
Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια - σαν να ήταν χτες - από τότε που ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ, κομμουνιστής από τα μαθητικά χρόνια του, βουλευτής της ΕΔΑ και κορυφαίος αντίπαλος της χούντας, στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, άφησε την τελευταία πνοή του στο κολαστήριο της ΚΥΠ, μέσα στο Γ΄ Σώμα Στρατού, το πρωί της 9ης Μάη 1968.

Εκλεισε έτσι βίαια μια ασυμβίβαστη ζωή, γεμάτη αγώνες για τα υψηλά ιδανικά, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, που «αμείφθηκε» από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, από τη δικτατορία του Μεταξά και από τη χούντα των συνταγματαρχών με φυλακές, εξορίες, διωγμούς, τραυματισμούς, βασανιστήρια λυσσαλέα και μεθοδικά, που την τελευταία φορά απέβησαν και μοιραία.

Η τραγική κατάληξη του Γιώργη Τσαρουχά αναδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο τη μελανή ιστορία της ΚΥΠ και των άλλων κολαστηρίων της Θεσσαλονίκης, χώρων στους οποίους μαρτύρησαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αποκτά έτσι ιδιαίτερη επικαιρότητα η πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείου στους χώρους του Γ΄ Σώματος Στρατού και την οργάνωση μέσα σε αυτούς ενός μουσείου αντιδικτατορικού αγώνα. Η έμπρακτη υιοθέτηση του αιτήματος από τη μεριά της Πολιτείας αποτελεί ελάχιστο χρέος τιμής απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά η οικογένειά του προσφέρει στις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ από 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ενας ακόμα αγωνιστής από τη γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αταλάντευτος κομμουνιστής, πρωτοπόρος εργάτης, ήρωας της Μακρονήσου και από τους 27 δραπέτες των φυλακών Βούρλων το 1955, «έφυγε» στις 21 Απρίλη 2003 και η κηδεία του έγινε στον Κόκκινο Μύλο. Ο φίλος και σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ.

Αγλαϊα Παπαοικονόμου
Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Γεννήθηκε το 1920. Η οικογένειά του το 1922 ήρθε στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία. Προσφυγάκι, μεγάλωσε στη φτώχεια, πήγε σχολείο, ρίχτηκε στη βιοπάλη. Εκεί μπήκε στο συνδικαλιστικό κίνημα, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, έγινε μέλος του ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε στέλεχος. Εκεί έζησε και πάλεψε στην Κατοχή κι όταν ήταν ελεύθερος μετά τις πολύχρονες κρατήσεις του στις εξορίες και φυλακές.

Τον γνώρισα στο Ιτζεδίν Κρήτης. Είχε πιαστεί μετά τη δραπέτευση απ' τα Βούρλα. Κι ήταν υπόδικος κι αυτός για κατασκοπία! Η φιλία μας διατηρήθηκε μέχρι τελευταία.

Στο Μακρονήσι υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Αλλα δεν «έσπασε». Σ' ένα γραφτό που μας άφησε, με τίτλο «Μνήμες από την τρίχρονη παραμονή μου στο σύρμα του ΑΕΤΟ» γράφει: «Από την αρχή τους δήλωσα: Δήλωση δεν κάνω! Μη χάνετε τον καιρό σας».

Υπέροχη ήταν η στάση του και στο στρατοδικείο. Στο βιβλίο για τη μεγάλη δίκη των 40 κομμουνιστών την άνοιξη του 1960, με επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη και Κώστα Λουλέ, υπάρχει και η απολογία του. Είπε: «Κύριοι δικασταί. Καθώς περνάτε από τις οικοδομές θα βλέπετε τους εργάτες γυμνούς, να τρώνε το μεσημέρι δυο δραχμές ψωμί. Υψώνουν πολυκατοικίες και μένουν σε τρώγλες. Προέρχομαι από αυτόν τον κόσμο. Οι ρόζοι δεν έχουν σβήσει στα χέρια μου. Τους κατασκόπους να τους αναζητήσετε στα μονόκλ, τα φράκα και τα βέλα. Η εργατική τάξη δε ζητάει παρά να ζήσει καλύτερα. Και το Κόμμα που πηγάζει απ' τα σπλάχνα της, δεν μπορεί να είναι αντεθνικό και αντιπατριωτικό. Εχει προσφέρει αμέτρητες θυσίες στα Κούρνοβα, στις Καισαριανές, στα Χαϊδάρια».

Στυλιανός Παπαδεράκης
Γιώργης Μωραΐτης

Στη μνήμη του Γιώργου Χατζηπέτρου η οικογένεια Ανδρέα Δημάκη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ.Π. πρόσφεραν 120 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 18 Μάη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗ, ο οποίος πέθανε στις 18 Μάη 1999. Και το μνημόσυνό του γίνεται σήμερα, 18 Μάη στα Παλαιά Ρούματα.

Ο Στυλιανός Παπαδεράκης γεννήθηκε στα Παλαιά Ρούματα το 1915. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, ανέλαβε από νωρίς τις ευθύνες της, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του.

Στρατιώτης στα αλβανικά σύνορα το 1940, επιστρέφει στο χωριό του μετά την κατάρρευση του μετώπου. Από νωρίς παίρνει μέρος, μαζί με τα αδέρφια του και πολλούς συγχωριανούς του, στην οργάνωση του ΕΑΜ, του οποίου εκλέγεται γραμματέας της ΤΟ και αργότερα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στη μάχη Αναβου ενάντια στους Γερμανούς και στον αφοπλισμό του προδοτικού Τάγματος στα Παλαιά Ρούματα.

Στη διάρκεια του εμφυλίου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, μαζί με άλλους αγωνιστές και με τα αδέρφια του. Στις 27 Απρίλη 1947 δολοφονείται από ΜΑΥδες στον Ταυρωνίτη, σε ηλικία 21 χρόνων, ο αδελφός του Γιώργης.

Γιάννης Μαρκάτος
Με τη λήξη του εμφύλιου ασχολείται ενεργά με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του χωριού του. Διατελεί μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και για πολλά χρόνια πρόεδρός του.

Το 1955 απολύεται από τη θέση του, λόγω κοινωνικών φρονημάτων, από την κυβέρνηση των αποστατών.

Μετά την πτώση της χούντας επανέρχεται για αρκετά χρόνια στο ΔΣ του Συνεταιρισμού. Ασχολείται και με τα πολιτιστικά θέματα του τόπου και το 1945 πρωτοστατεί στην ίδρυση και λειτουργία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων.

Ως το τέλος της ζωής του παραμένει πιστός στις ιδέες του και οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαιών Ρουμάτων.

Η σύζυγός του Αλεξάνδρα Παπαδεράκη

Τα παιδιά Ευτύχης Παπαδεράκης

Νίκος και Μαρία Παπαδεράκη

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρία Μακρή

* * *

Φωτ.

Πριν από ένα χρόνο, στις 9 Μάη 2002, «χάσαμε» τον αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΑΤΟ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παντελεήμονα» Αχαρνών.

Η γυναίκα του Σοφία

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 13 Μάη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΗ.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στους Πύργους Εορδαίας το 1924.

Πέθανε στην Πτολεμαΐδα το 1993.

Στην Εθνική Αντίσταση συμμετείχε από υπεύθυνες θέσεις, κυρίως στην περιοχή Νάουσας.

Μιχάλης Σανίδας
Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε από τις κυβερνήσεις της μισαλλοδοξίας και τους παρακρατικούς τρομοκράτες. Πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια. Η χούντα των συνταγματαρχών τον έστειλε και πάλι στην εξορία.

Ηταν από τους πρώτους που βοήθησαν, μετά τη μεταπολίτευση, στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας. Ως το θάνατό του εργάστηκε από διάφορες θέσεις ως στέλεχος της ΚΟ Κοζάνης και Φλώρινας.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Ειρήνη προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΝΙΔΑ, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Θέρμης, 250 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΓΟΡΙΤΣΑΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗ, μέλους του ΚΚΕ, με την οποία περάσαμε μαζί τα δύσκολα χρόνια στη φυλακή, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 60 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Οι συντρόφισσές της Ολγα Ιωαννίδου, Κούλα Πεζοδρόμου, Λέλα Ευθυμιάδου, Μαρίκα Τερζόγλου, Χρυσάνθη Σαρακινού.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, από το χωριό Αγιος Χριστόφορος Πτολεμαΐδας, οι Ιωάννης και Δέσποινα Μαυροπούλου πρόσφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Στεφ. Βελδεμίρη» Θεσσαλονίκης.

Ιάκωβος Μηναΐδης
* * *

Φωτ.

Στις 21 Μάη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που μας «άφησε» ο αγωνιστής για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και μαχητής του ΔΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Κλεινές Φλώρινας. Μετά τον εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1985.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελευθερία, τα παιδιά του Βασίλης και Θεοδοσία με τις οικογένειές τους προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ, τον οποίον «έχασα» πριν από 63 χρόνια, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 20 ευρώ.

Η γυναίκα του Χρυσούλα Αμαξοπούλου

* * *

Φωτ. 2

Στις 20 Μάη κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΗΝΑΪΔΗ.

Σήμερα 18 Μάη γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπητού μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΡΑΤΣΑΚΗ, από το Σκεπαστό Καλαβρύτων.

Στη μνήμη τους προσφέρω 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατικής Αιγάλεω.

Παναγιώτα Μολογιάννη - Μηναΐδη

* * *

Μια σχετική αναδρομή της ιστορίας της Κομ. Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μέσα από μια αναφορά μνήμης των νεκρών αγωνιστών της από το 1918 ως το 2003. Η ζωή και η δράση τους μέσα από τους αγώνες του λαού σκιαγραφούν και συνθέτουν την ιστορία της Κομ. Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οι σύντροφοι Διονύσης Γεωργάτος, Σταμάτης Καβαδίας και Τάσος Ρασσιάς στη μνήμη των παρακάτω συμπατριωτών τους Κεφαλλήνιων -Ιθακισίων αγωνιστών του ΚΚΕ στον αγώνα για τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού, προσφέρουν στο ΚΚΕ συμβολικά 300 ευρώ: Αντώνη Αμπατιέλου, Μίκιας Πολλάτου, Ευθύμιου Κουρούκλη, Ανδρέα Γιαννόπουλου, Διονύση Ρατσιάτου, Στάθη Πατσαλιά, Νικόλαου Μαζαράκη (δημοσιογράφου), Χριστόφορου Παπανικολάτου, Αγγελικής Μοντεσάτου, Σωτήρη Καμιλάτου, Φωτεινής Ταράζη, Ντίνου Παγουλάτου, Διονύση Παπαδάτου (Βερδελή), Γεράσιμου Γρηγοράτου, (Αστραπόγιαννου), Φώτη Σγουρού, Λεωνίδα Ζαχαράτου, Διονύση Μαρκουλάτου, Θεοδόση Μπατιστάτου, Ματθαίου Κουκουμπή, Νίκου Σταματάτου, Διονύση Κοζάτσα, Δημοσθένη Αρτελάρη, Γεράσιμου Αναστασάτου, Χάρη Παξινού, Τάσου Μαζαράκη, Γεράσιμου Φλωράτου, Τάσου Βρυώνη, Παναγιώτη Τουλιάτου, Ηλέκτρας Καβαδία, Γεράσιμου Αντωνάτου, Αριστόβουλου Ζαφειράτου, Γεράσιμου Δαφαράνα, Νίκου Σφαέλου, Μιλτιάδη Ζαχαράτου, Νίκου Δρόσου, Γιώργου Μαρκάτου, Νίτσας Κατσιβέλη, Γιάννη Κρητικού, Αλέκου Παπαδάτου, Αντώνη Τζουγανάτου, Ανδρόνικου Κουρούκλη,, Ειρήνης Ραζή, Συμεών Λυμπεράτου, Πάνου Μαρκαντώνη, Γεράσιμου Στεφανάτου, Γεράσιμου Κοτροκόη, Παναγή Γεωργάτου, Σπύρου Γαβριελάτου, Γιώργου Θεοτοκάτου, Βαγγέλη Νιοχωρίτη, Διονύση Τσιβρά, Γεράσιμου Μπουρμπούλη, Νίκου Αμπατιέλου.

Αγορίτσα Τσιακίρη
Ο κατάλογος συνεχίζεται με δεκάδες ακόμη ονόματα μελών και στελεχών της Κομ. Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΡΕΤΙΔΗΣ στα 18 χρόνια του αναγκάστηκε να βγει στο βουνό, κυνηγημένος από τους τρομοκράτες της περιοχής Εδεσσας. Τον κακοποίησαν και τον προειδοποίησαν ότι θα τον σκοτώσουν, αν ξαναπέσει στα χέρια τους.

Στις αρχές του 1947 πήρε το δρόμο του βουνού και ως μαχητής του ΔΣΕ πήρε μέρος στις μάχες του Βίτσι - Γράμμου προς τα τέλη του 1947.

Στη μνήμη του η αδελφή του Πελαγία Λιαρετίδου, από τη Βέροια, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πασά - Κιόσκι, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΑΓΚΑΡΟΥΛΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του πάλευε για τα πανανθρώπινα ιδανικά και αντί για μνημόσυνο, η σύζυγός του Λέλα και η κόρη του Καίτη πρόσφεραν στο Κόμμα του, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του, 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Τον Απρίλη του 1992 στη Λάρισα «έφυγε» από κοντά μας η συνεπής αγωνίστρια ως το θάνατό της, ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρω 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη της



Γιάννης Παπαϊωάννου


Χρήστος Καζαντζής