ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Εργάτες και απολυόμενοι μια φωνή, μια γροθιά, μια απόφαση

Συγκλονιστική η συνάντηση χτες το απόγευμα των εργατών που μετείχαν στη διαδήλωση αλληλεγγύης, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, με τις εργάτριες της «Σίσσερ» που περιφρουρούσαν το εργοστάσιο

Πέμπτη 15 Μάη 2003

«Μια η απάντηση από εδώ και μπρος: αγώνας ενωμένος, αγώνας ταξικός»! Τι πιο σημαντικό, τι πιο ελπιδοφόρο, από το να ενώνονται οι εργάτριες της «Σίσσερ - Πάλκο», με τους συναδέλφους τους, εργάτες από δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έδειξαν χτες την έμπρακτη ταξική τους αλληλεγγύη στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι εργάτριες της «Σίσσερ». Πώς να αποτυπωθεί στο χαρτί η χτεσινή εικόνα των εργατών να προχωρούν μπροστά από το εργοστάσιο και να συναντούν τις συγκεντρωμένες εργάτριες που τους υποδέχονται με συνθήματα, ασταμάτητα χειροκροτήματα κι ένα δάκρυ γεμάτο χαρά. Η χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συνέβαλε με τον καλύτερο τρόπο στην ακόμα μεγαλύτερη αγωνιστική ανάταση αυτών των εργατριών. Εκεί, στο πεζοδρόμιο, που εκφράστηκε έμπρακτα και δυνατά η αλληλεγγύη των εργατών της Αθήνας. Από εκεί με μια φωνή οι εργάτες ξεκαθάρισαν: «θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Από εκεί με μια φωνή οι εργάτες υποσχέθηκαν: «Εμείς θα σταματήσουμε το κλείσιμο αυτό»!

Και με αυτήν την υπόσχεση οι εργάτριες της «Σίσσερ» ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος στα εργοστάσια της Αθήνας και στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη.


Αρκετά πριν το καθορισμένο ραντεβού του ΠΑΜΕ στις οδούς Ερμού και Πειραιώς, κλωστοϋφαντουργοί, μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, λιθογράφοι, εμποροϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές και πολλοί ακόμα συγκεντρώθηκαν στο χώρο που είχε οριστεί. Λίγο μετά τις 6.30 το πανό του ΠΑΜΕ, που γνωστοποιούσε το λόγο της συγκέντρωσης, γράφοντας «Αλληλεγγύη στην πάλη των εργατών, ΟΧΙ στις απολύσεις», υψώθηκε μαζί με δεκάδες σημαίες του Μετώπου και οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν την Πειραιώς συμβολικά για 10 λεπτά. Η πορεία ξεκίνησε με δεκάδες συνθήματα να δονούν τους γύρω δρόμους. «Εργάτη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «ο εκσυγχρονισμός τους είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, του Σημίτη μαγαζί», ήταν ορισμένα από αυτά που ακούστηκαν.

Η πορεία πλησιάζει το εργοστάσιο. Μόλις οι διαδηλωτές έστριψαν στην οδό Αλκμήνης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κλούβα της Αστυνομίας κάθετα τοποθετημένη στο δρόμο και με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργατριών της «Σίσσερ» κατά κύριο λόγο, αλλά και των διαδηλωτών, έπεσε στο κενό. Αποφασιστικά οι διαδηλωτές απαίτησαν και έδιωξαν με τη δυναμική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μόλις η κλούβα που χώριζε τους εργαζόμενους, απομακρύνθηκε, τα συνθήματα δυνάμωσαν ακόμα πιο πολύ. «Στις πολυεθνικές κάνετε τις πλάτες γι' αυτό και απολύουν μαζικά εργάτες», φώναζαν ξανά και ξανά οι εργάτριες της «Σίσσερ», υποδεχόμενες τους διαδηλωτές. Το χειροκρότημα δε σταματούσε. Μόλις οι διαδηλωτές έγιναν ένα με τις εργάτριες της «Σίσσερ», τα συνθήματα τράνταξαν τη γύρω περιοχή.


Πρώτος στη συγκέντρωση μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος. «Σας μεταφέρω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας, που στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα σας, να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μην γίνει καμία απόλυση».

Την έντονη συγκίνηση και το χειροκρότημα προκάλεσε ο Τούρκος εργάτης και συνδικαλιστής Σεϊ Εντογάν. «Σας μεταφέρω - είπε - τη συμπαράσταση των Τούρκων και Κούρδων εργαζομένων, όλων των συνδικάτων από την Τουρκία. Εμείς οι εργάτες και οι εργαζόμενοι το μόνο συμφέρον που έχουμε είναι να διεκδικήσουμε με πιο αγωνιστικό τρόπο όλες τις κατακτήσεις που έχουμε και να ενώσουμε τη φωνή μας και λέμε όλοι οι εργάτες είναι ενωμένοι, μια γροθιά και μια φωνή».

Η Λίνα Παπαϊωάννου μετέφερε την αγωνιστική αλληλεγγύη των μαθητών των νυχτερινών σχολών και των σπουδαστών ιδιωτικών ΙΕΚ, όπως και η Κατερίνα Σπετζοπούλου από τα ΤΕΙ Γραφιστικής.

Στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση ο Γιώργος Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τη συγκέντρωση αυτή εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Αθήνας στους εργαζόμενους της "Σίσσερ" που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλιά». Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, ενώ κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ γιατί αρνήθηκε να πάρει απόφαση ακόμα και για μια 3ωρη στάση εργασίας. «Αίσχος, αίσχος» ήταν το σύνθημα με το οποίο χαρακτήρισαν οι εργάτριες τη στάση της ΓΣΕΕ. «Οι εργαζόμενοι - κατέληξε ο ομιλητής μεταξύ άλλων - χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα παρά ποτέ η υπεράσπιση της εργασίας, του εισοδήματος, των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, περνάει μέσα από τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική και τους φορείς της, έως την ανατροπή της».

Τέλος, στη συγκέντρωση μετέφερε για ακόμα μια φορά, όπως κάθε μέρα, την πλήρη στήριξη της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος στον αγώνα των εργατριών ο πρόεδρός της, Δήμος Θεοδώρου. Ταυτόχρονα κάλεσε τις εργάτριες να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που οργανώνει η Ομοσπονδία. Στη συνέχεια διαβάστηκαν πλήθος ψηφισμάτων συμπαράστασης από σωματεία, την ΟΓΕ, τους συνταξιούχους και άλλους φορείς. Το σύνθημα «εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» ήταν αυτό που μαζί με πλήθος χειροκροτημάτων ανανέωσε το ραντεβού καθημερινά στους δρόμους του αγώνα.