ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ικανοποίηση για την καταστολή των ατομικών ελευθεριών
Παρασκευή 16 Μάη 2003

«Επιτυχημένη», χαρακτηρίστηκε χτες η πολιτική της αστυνομοκρατίας που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα από τον ταξίαρχο Ι. Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αντεγκληματικής πολιτικής της διεύθυνσης Αθήνας της ΕΛΑΣ. Βασικό στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι - όπως είπε ο ίδιος - «η συνέχιση της προσπάθειας για την ολοκλήρωση της ήδη επιτυχημένης, από πλευράς λήψης αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, τάξης και τροχαίας, προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003».

Ετσι χαρακτήρισε τα μέτρα αστυνομοκρατίας που είχαν παρθεί στις επιμέρους Συνόδους, όπως στο Ναύπλιο και τη Βέροια, με αποκορύφωμα την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε σημαντικό τμήμα της Αθήνας κατά το τριήμερο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής. Και βέβαια, στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι και τα μέτρα διαμόρφωσης ...«ασφαλούς» περιβάλλοντος και η διατήρησή του κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο έχει προταθεί από την «Αθήνα 2004», σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει απεργίες σε ορισμένους κλάδους και τις διαδηλώσεις σε περιοχές των πόλεων, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της Ολυμπιάδας.

Ο Ι. Τσιρώνης τόνισε πως «κατά το πρώτο 4μηνο λειτουργίας της, η εν λόγω υπηρεσία επέδειξε στον τομέα αυτό σημαντική δραστηριότητα, προβαίνοντας στον έλεγχο 121.514 υπόπτων ατόμων, έλεγξε και ερεύνησε 49.249 οχήματα, προσήγαγε 4.008 αλλοδαπούς και 477 ημεδαπούς, εξ αυτών συνελήφθησαν 553 αλλοδαποί και 56 ημεδαποί». Δε διευκρινίστηκε με ποια κριτήρια θεωρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα τόσες χιλιάδες άτομα. Επιβεβαιώθηκε έτσι πως η συνηθισμένη αστυνομική πρακτική του ελέγχου των πολιτών σύμφωνα με την κρίση του κάθε αστυνομικού οργάνου, έχει καθιερωθεί ως συνηθισμένη πρακτική τα τελευταία χρόνια...