ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Ζητούμενο ο αγωνιστικός προσανατολισμός
Παρασκευή 16 Μάη 2003

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν χτες και λήγουν την Κυριακή. Στο βήμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης
Με προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, υποβαθμίστηκε το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών, κάτι που έγινε δεκτό και από μεγάλη μερίδα των γιατρών. Οι γιατροί, όμως, είναι σημαντικός κρίκος, γιατί έχουν να κάνουν με την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Γι' αυτό και πρέπει να παλέψουν, πέρα από τη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών και συνθηκών εργασίας, για την κατάσταση του ασθενή που δεινοπαθεί, για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην έναρξη, χτες, του 5ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της ΟΕΝΓΕ, Β. Λαοπόδης. Στην εισήγησή του, υπήρχαν πασιφανείς διαπιστώσεις για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να ονομάζονται οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση. Ηδη, όμως, με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της εισήγησης, ξεκίνησε η κριτική των συνέδρων προς την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, αφού αγανακτισμένοι σύνεδροι διαχώρισαν τη θέση τους απ' όσα ακούγονταν, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εισήγηση, όχι μόνο δεν απηχεί τις απόψεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά δεν αποτελεί καν κείμενο συνολικά των μελών του προεδρείου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Π. Κοσιώνης, ο οποίος, πέρα απ' το κάλεσμά του προς τους γιατρούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ξεκαθάρισε ότι η υποβάθμιση και καταρράκωση του κοινωνικού κράτους έγινε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελεί επιλογή και των εθνικών κυβερνήσεων. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο οποίος γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν απ' την τσέπη τους την ώρα της ανάγκης, αποτελεί γενικότερη πολιτική επιλογή. Το ΚΚΕ, κατέληξε ο βουλευτής, έχει δυο βασικές αρχές: Είναι υπέρ ενός δημόσιου δωρεάν υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, που θα παρέχεται ισότιμα σε όλους τους κατοίκους της χώρας και, για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς, ακόμα και συναισθηματικούς, δε δεχόμαστε την επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας.

Εντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους συνέδρους ξεσήκωσε ο χαιρετισμός του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή. Ο υπουργός ανέφερε ότι η Υγεία σήμερα κοστίζει πολύ ακριβά και ότι, πέρα από τις όποιες διαπιστώσεις και προτάσεις, οι δαπάνες είναι αυτές που καθορίζουν την κατεύθυνση του κράτους. Ο Κ. Στεφανής αντέδρασε σε όσα ακούστηκαν περί γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας - αν και παραδέχτηκε ότι 46% των δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας βγαίνουν απ' την τσέπη των ασθενών - λέγοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξής του έχουν επιβραδυνθεί και θα επιβραδύνονταν ακόμα περισσότερο, αν υπήρχαν αυστηροί κανόνες και βελτίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας!

Πέρα, όμως, απ' τις όποιες γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου για την Υγεία, ο υπουργός δεν είχε να δώσει καμία απάντηση στα καυτά προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως παρατήρησαν οι σύνεδροι. Κι όταν οι σύνεδροι ζήτησαν απ' τον υπουργό να τους πει τη θέση του για το μισθολόγιο, εκείνος τους κάλεσε ...«να πάμε όλοι μαζί στο υπουργείο Οικονομικών να το διεκδικήσουμε». Κάτι που αποδοκιμάστηκε απ' τους συνέδρους, που υπογράμμισαν ότι αυτή η θέση, μαζί με την άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις των γιατρών, αποτελεί «εμπαιγμό».

Ολοι σήμερα δηλώνουν υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά δημόσιο σύστημα δε νοείται, όταν τα χρήματα βγαίνουν από την τσέπη του λαού, υπογράμμισε στο χαιρετισμό της η Λ. Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι γιατροί πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους, μαζί με τους υγειονομικούς και το αγωνιστικό λαϊκό κίνημα ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία και τις εργασιακές σχέσεις, γιατί μόνο μέσα από κοινή δράση και αντίδραση, και όχι μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» και τους συμβιβασμούς, θα προκύψουν κατακτήσεις και για τους γιατρούς, τόνισε.

Κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους στην Υγεία άσκησε η βουλευτής της ΝΔ Μ. Καρρά. Η οποία, όμως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας σε ένα ενιαίο ισχυρό σύστημα!

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα εκ μέρους του ΣΥΝ ο Α. Αδαμόπουλος και ο Π. Παντάς από το ΔΗΚΚΙ και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των γιατρών του ΙΚΑ, της ΟΣΝΙΕ, των οδοντιάτρων, των φαρμακοποιών.

Το συνέδριο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χυδαιότητα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών (2022-11-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών (2020-11-11 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που σμπαραλιάζει το ωράριό τους (2017-11-09 00:00:00.0)
Αποφάσεις για νέες απεργίες (2003-10-11 00:00:00.0)
Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις (2001-09-08 00:00:00.0)
Σχέδιο αντι-ΕΣΥ (1997-05-30 00:00:00.0)