Απειλή μεγαλύτερης επιδημίας το φθινόπωρο
Τετάρτη 21 Μάη 2003

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πολύ πιθανή θα είναι μία νέα έξαρση του συνδρόμου SARS τους επόμενους μήνες και δη το ερχόμενο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα αναμφίβολους θανάτους σε ΗΠΑ, ΕΕ, αλλά και σε κάθε ήπειρο της υφηλίου, προέβλεψε χτες ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Τόμι Τόμσον, προ της συνάντησής του με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών να περιοριστεί η ασθένεια, θα υπάρξουν θάνατοι, ακόμη και σε περιοχές που σήμερα δε θρηνούν θύματα εξαιτίας του συνδρόμου, είπε ο Τόμσον και κατέληξε: «Δε νομίζω πως το SARS θα φύγει εύκολα... Ακόμη και εάν τώρα εξαλειφθεί, θα επιστρέψει το φθινόπωρο και τότε, θα πρέπει να περιμένουμε θανάτους σε όλες τις ηπείρους. Ο ιός δε γνωρίζει σύνορα».

Η «εκτίμηση» - πρόβλεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δεν αποκλείεται να βγει αληθινή εφ' όσον - απαντούν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας - χαλαρώσουν τα εγχώρια και διεθνή μέτρα (προληπτικά και μη...) που λαμβάνονται έναντι του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου...

Κατόπιν αυτών, η πτωτική πορεία του συνδρόμου σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ (όπου χτες αναφέρθηκαν πέντε και δύο θάνατοι αντίστοιχα) προκαλεί προσωρινή αισιοδοξία. Επιπλέον, οι επίμονες επιφυλάξεις αξιωματούχων της ΠΟΥ πως στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ δεν αναφέρονται όλα τα πιθανά κρούσματα του συνδρόμου είχε χτες ως αποτέλεσμα να μην εκδοθεί απόφαση του διεθνούς οργανισμού για άρση της απαγορευτικής ταξιδιωτικής οδηγίας (τουλάχιστον όσον αφορά στο Χονγκ Κονγκ) και αυτό λόγω της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν ακόμη σε κατάσταση καραντίνας τουλάχιστον 26.000 άτομα...

Αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ταϊβάν...

Η γενικώς μελανή εικόνα με βάση το σύνδρομο συμπληρώνεται με την εδώ και περίπου μία βδομάδα επανεμφάνιση της επιδημίας στην Ταϊβάν, όπου χτες αναφέρθηκαν 12 θανατηφόρα κρούσματα και άλλα 39 καινούρια... Το χειρότερο είναι δε πως η νέα επιδημία του συνδρόμου στην Ταϊβάν - σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της χώρας... - δεν έχει φθάσει σε σημείο κορύφωσης. Οπερ σημαίνει πως τις προσεχείς ημέρες αναμένεται αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων, τα οποία στη μεγάλη τους πλειοψηφία εκδηλώνονται εντός των νοσοκομείων της χώρας, λόγω (όπως καταγγέλθηκε...) ανεπαρκών μέτρων υγειονομικής προστασίας γιατρών και νοσηλευτών! Μπροστά σ' αυτή τη μελανή κατάσταση, αξιωματούχοι της Ταϊβάν ανακοίνωσαν πως ανατέθηκε σε βιολογικό εργαστήριο του στρατού η έρευνα για την εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου έναντι του συνδρόμου. Η λεπτομέρεια είναι πως το προκείμενο στρατιωτικό βιολογικό εργαστήριο (που έχει τις εγκαταστάσεις του σε ορεινή περιοχή της πρωτεύουσας Ταϊπέι και που επί χρόνια φημολογούνταν πως διενεργούσε στρατιωτικά βιολογικά πειράματα!) ήταν έως τώρα επισήμως ανύπαρκτο... Επιπλέον ανακοινώθηκε πως θα ανοίξουν και για τη νοσηλεία πολιτών στρατιωτικά νοσοκομεία που υπάρχουν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου και αναφέρεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Τέλος, η τελική απόφαση της συνέλευσης της ΠΟΥ να μη συζητήσει το αίτημα της Ταϊβάν για ένταξη στον οργανισμό (λόγω των γνωστών αντιδράσεων του Πεκίνου που δεν αναγνωρίζει, βεβαίως, την Ταϊβάν σαν «ανεξάρτητη» χώρα) προκάλεσε την (αναμενόμενη...) έντονη αντίδραση του Προέδρου της χώρας, Τσεν Σούι-μπιαν. Ο Τσεν Σούι-μπιαν κατηγόρησε την Κίνα πως μπλόκαρε την ένταξη της χώρας στην ΠΟΥ για καθαρά πολιτικούς λόγους, ενώ η Ταϊβάν αντιμετωπίζει μία τόσο κρίσιμη κατάσταση...

Παραδέχονται... βιολογικά όπλα με ιούς...

Ιοί και βακτήρια έχουν ήδη μεταλλαχτεί γενετικώς ως βιολογικά όπλα, με στόχο να παρακάμπτουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, σημείωσε προχτές σε συνέδριο για το «Μέλλον των όπλων», η Βρετανή επιστήμονας (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ) Κάθριν Νίξντορφ.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Γκάρντιαν», η Δρ. Νίξντορφ σημείωσε πως οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν έχουν παραχθεί μόνον σε στρατιωτικά εργαστήρια (για την παραγωγή βιολογικών όπλων), αλλά και στα εργαστήρια εταιριών, με στόχο την εύρεση εμβολίων και φαρμάκων. Επικαλέστηκε ως παραδείγματα:

- Τη μετάλλαξη βακίλων άνθρακα σε ρωσικά στρατιωτικά εργαστήρια που υπερνικούν τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας του ανθρώπου και δεν «εξολοθρεύονται» απ' τα υπάρχοντα φάρμακα ή εμβόλια.

- Την (προ ολίγων ετών) τυχαία κατασκευή ιού σε εργαστήρια Αυστραλών γενετιστών που προκαλεί μόνιμη στειρότητα σε ζώα (αλλά και τον άνθρωπο).

Μετά και απ' αυτή την παραδοχή, επανεμφανίζεται και πάλι ο προβληματισμός όσων διερωτώνται μήπως και οι κορονο-ιοί που προκαλούν το σύνδρομο SARS «διέφυγαν» (σκοπίμως ή τυχαία) από στρατιωτικά ή εταιρικά εργαστήρια...