ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
... Τηλεφωνικές πιέσεις
Τετάρτη 21 Μάη 2003

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΠΕΪΤ ΧΑΝΟΥΝ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Την πρώτη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό είχε, χτες, ο Πρόεδρος Μπους με δική του πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι «είναι αποφασισμένος να προωθήσει τον "οδικό χάρτη" στη βάση της δημιουργίας δύο γειτονικών ανεξάρτητων ειρηνικών κρατών». Τα παλαιστινιακά εδάφη, πάντως, παρέμεναν υπό πλήρη αποκλεισμό και οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας σε επιφυλακή, καθώς «αναμένονται και νέες επιθέσεις αυτοκτονίας». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, προειδοποιούσε ότι «ο οδικός χάρτης μπορεί να μην είναι εξαίρετο ντοκουμέντο, αλλά ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Μεσανατολικού».

«Φιλική και ευοίωνη», χαρακτήρισε την 15λεπτη συνομιλία Μπους - Αμπάς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να «αντιμετωπίσει άμεσα και επειγόντως» την τρομοκρατία και προσπάθησε να ισοσκελίσει την κατάσταση, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «θα ζητήσει και από το Ισραήλ να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα». Ο Φλάισερ επανέλαβε ότι για τον Πρόεδρο Μπους ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός είναι «πραγματικά δεσμευμένος στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης».

Ο Αμπάς, από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χαρακτήριζε «ισραηλινό εύρημα τις δήθεν διαφωνίες με τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος είναι ο νόμιμος και εκλεγμένος ηγέτης του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του». Επίσης, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγορεί τον Σαρόν ότι επιδιώκει «να κατακερματίσει» το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» και να το εφαρμόσει κατά βούληση. Ο Αμπάς, επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποδεχτεί σαφώς τον «οδικό χάρτη» και απέρριψε την άποψη του Αμπάς ότι ο αφοπλισμός των παλαιστινιακών οργανώσεων θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και όχι της βίας υπό την προϋπόθεση ότι ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, από την πόλη της Γάζας, όπου βρίσκεται για συναντήσεις, εξέδωσε διάταγμα το οποίο προβλέπει την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας, διορίζοντας επαγγελματίες αστυνομικούς στις επιτελικές θέσεις. Στόχος της αναδιάρθρωσης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η επίτευξη πειθαρχίας εντός της αστυνομίας και ασφάλειας για τους πολίτες, ενώ διορίζονται και νέοι εκπαιδευτές στην Αστυνομική Ακαδημία. Τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις έχουν, ήδη, εγκρίνει το παλαιστινιακό κοινοβούλιο και ο Γιάσερ Αραφάτ.

Επιφυλακή και αποκλεισμός

Σε ανάκληση όλων των αδειών των αστυνομικών και των μελών των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησε η ισραηλινή κυβέρνηση, θέτοντας σε επιφυλακή και το στρατό, αφού εκτιμά ότι σχεδιάζονται νέες επιθέσεις αυτοκτονίας. Τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν υπό πλήρη αποκλεισμό με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους. Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, την οποία είχε καταλάβει την περασμένη Πέμπτη, αφού κατεδάφισε 15 σπίτια, ξερίζωσε εκατοντάδες καλλιέργειες και κατέστρεψε το αποχετευτικό και το υδροδοτικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης επανακατοχής, σκοτώθηκαν 8 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 4 έφηβοι, και τραυματίστηκαν 65, στην πλειοψηφία νεαροί. Στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός ξυλοκόπησε, άνευ λόγου, δύο Παλαιστινίους δημοσιογράφους.

Εντός Ισραήλ, οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν «ξεσπάθωσαν», χτες, κατά του Αραφάτ. Ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας, Ελιέζερ Ζάντμπεργκ, ζήτησε «να χτυπηθεί άμεσα ο Αραφάτ και απομονωθεί πλήρως, γιατί όσο δέχεται επισκέπτες η ζωή μας γίνεται πιο επικίνδυνη». Αναλόγως, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωνε ότι «όσο ζει ο Αραφάτ, οι Εβραίοι θα δολοφονούνται. Δε θα πρέπει να συνομιλεί με κανένα».