ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Χτες ήταν μόνο η αρχή του αγώνα

Κλειστή για δύο ώρες ήταν χτες το πρωί ήταν η είσοδος του Περάματος, αφού οι κάτοικοι αποφάσισαν να αντισταθούν στην αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του δήμου

Πέμπτη 22 Μάη 2003

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στον αποκλεισμό της εισόδου της πόλης του Περάματος προχώρησαν από τις 8 μέχρι τις 10 χτες το πρωί οι κάτοικοι και ο Δήμος Περάματος, μετά την αδιαφορία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα της συσσώρευσης των λυμάτων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού στην Ψυττάλεια, αλλά και στα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πέραμα.

Κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι τους τελευταίους δυόμισι μήνες παραμένουν συσσωρευμένα στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας 20.000 τόνοι λυμάτων που μαζεύτηκαν μετά την κατάρρευση της χωματερής των Ανω Λιοσίων, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του Περάματος και των γύρω δήμων. Αλλωστε ήδη παρατηρείται δυσοσμία και συγκέντρωση κουνουπιών. Μάλιστα, κάθε μέρα που περνά και δε δίνεται λύση στο πρόβλημα, προστίθενται στην Ψυττάλεια άλλοι 300 τόνοι λάσπης.

«Αιτία της κινητοποίησης είναι ο κυβερνητικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στο Πέραμα», δήλωσε στη διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιάννης Λαγουδάκος, δήμαρχος Περάματος. Στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης ήταν ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη». «Η σημερινή κινητοποίηση, τόνισε, σκοπό έχει να κινητοποιήσει τον κόσμο και να διεκδικήσει όλα όσα στερούνται από τον Πειραιά. Το αποκορύφωμα είναι η λάσπη στην Ψυτάλλεια που παραμένει εκεί τρεις μήνες ή ρίχνεται υπογείως στη θάλασσα. Διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του Κέντρου Βιολογικού Καθαρισμού. Με αυτό όμως που γίνεται τώρα θα ξαναβρωμίσει ο Σαρωνικός, ενώ δεν έχει προχωρήσει το Β΄ στάδιο Βιολογικού Καθαρισμού». Πρέπει, πρόσθεσε, να σταματήσει αυτό το αίσχος. Δεν μπορεί ο Δυτικός Πειραιάς να μην έχει βασική υποδομή, ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις μέχρι να σταματήσει η απαξίωση συνολικά του Πειραιά.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γιάννη Στεβή, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ, μας τόνισε ότι «η ΕΥΔΑΠ έχει υπογράψει σύμβαση με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για την εναπόθεση της αφυδατωμένης λάσπης που προέρχεται από την επεξεργασία των λυμάτων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Αυτή η σύμβαση όμως εδώ και δυόμισι μήνες δεν υλοποιείται, χωρίς καμιά αιτιολογία και με ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος ακόμα και χτες εμπόδισε φορτηγά της ΕΥΔΑΠ να μεταφέρουν φορτίο με λάσπη». Παράλληλα, μας επισήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ εξαντλεί όλα τα περιθώρια καλής επικοινωνίας με τον ΕΣΔΚΝΑ, αλλά αν αυτά δε φέρουν αποτελέσματα, θα προσφύγει στα δικαστήρια, ίσως μάλιστα και μέσα στις επόμενες μέρες.

Για το ζήτημα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, από τις 19 Μάρτη, με πρώτη επιστολή και τις 2 Απρίλη με δεύτερη επιστολή του δήμου. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο. Παράλληλα, ο δήμος από τις 14 Απρίλη έχει ενημερώσει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά και έχει ζητήσει την παρέμβασή του. Οι κάτοικοι και ο Δήμος Περάματος ζητούν επίσης από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, την οποία αυτή έχει προκαλέσει με την αντιλαϊκή πολιτική της.