ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ψηφίζουν για το πετρέλαιο, προβλήματα στην πράξη
Πέμπτη 22 Μάη 2003

Associated Press

Κάπως έτσι γίνεται η «απελευθέρωση...»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σήμερα, πιθανότατα, θα ολοκληρωθούν οι πολυήμερες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ - Βρετανία και Ισπανία, το οποίο προβλέπει άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, πλήρως και άνευ όρων, και ανάληψη του ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου, κυρίως από τις ΗΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, το σχέδιο θα τεθεί σε διαδικασία ψηφοφορίας, αφού γίνουν νέες τροποποιήσεις, μετά από τα επίμονα αιτήματα των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επιδιώκουν διευρυμένο ρόλο για τον ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου επιδιώκουν να παραμείνει η διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου.

Σε μια κίνηση περαιτέρω «καλής θέλησης», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε έτοιμος να αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Ιράκ, και μάλιστα «άμεσα», διαψεύδοντας, επί του πρακτέου, προηγούμενες περί του αντιθέτου δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Λίγες ώρες αργότερα και η ΔΕΑΕ επιβεβαίωνε ότι έχουν, ήδη, αρχίσει συνομιλίες ανάμεσα στα δύο μέρη για την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ.

Πιο θετικοί εμφανίστηκαν και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας - Γαλλίας, οι οποίοι συναντήθηκαν, χτες, στη Στοκχόλμη. Οι Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Ιγκόρ Ιβανόφ υποστήριξαν ότι «έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στο κείμενο του σχεδίου απόφασης, αλλά πρέπει να αποσαφηνιστούν και άλλα σημεία, όπως είναι οι λεπτομέρειες του τρόπου άρσης των κυρώσεων, ο αφοπλισμός του Ιράκ, η πολιτική αρχή που θα διοικήσει προσωρινά και η πολιτική προοπτική για τη χώρα».

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης, Πολ Μπρέμε, συνέχιζε τις επαφές του με διάφορους τοπικούς αξιωματούχους, χωρίς, όμως, να έχει επιτύχει κάποια συναίνεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη μιας προσωρινής ιρακινής ηγεσίας. Ο Μπρέμε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι πριν από τα τέλη Ιουλίου δεν αναμένει να συγκληθεί η ιρακινή εθνική συνέλευση που θα καταλήξει στη σύνθεση μιας νέας προσωρινής ηγεσίας, τοποθετώντας, δηλαδή, τη συγκεκριμένη εξέλιξη τουλάχιστον 2 μήνες αργότερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί.

Στο πλευρό του Μπρέμε ήταν, χτες, και ο Μπέρναρ Κέρικ, πρώην αρχηγός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης που ανέλαβε χρέη υπευθύνου ασφαλείας. Ο Κέρικ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, από όλους τους Ιρακινούς πολίτες να παραδώσουν τα όπλα που έχουν, όλων των ειδών, ειδάλλως θα συλληφθούν. Απορίας άξιον, βέβαια, είναι το πώς θα πείσει και θα ελέγξει την κατάθεση των όπλων, αφού ο αμερικανικός στρατός κατοχής δεν έχει καταφέρει να φέρει ασφάλεια στη χώρα.