ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκατόμβη από το φονικό Εγκέλαδο...
Παρασκευή 23 Μάη 2003

Associated Press

Καταστροφή και απόγνωση...
ΑΛΓΕΡΙ.-

Μάχη με το χρόνο έδιναν, ένα εικοσιτετράωρο μετά το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου, τα σωστικά συνεργεία στη βορειοανατολική Αλγερία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εντοπίσουν και ανασύρουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν παντελώς ισοπεδωθεί στις πόλεις Ρουίμπα, Μπουμερντές, ενώ κτίρια έχουν καταρρεύσει και στις πόλεις Θένια, Ντεργκάν και στο ίδιο το Αλγέρι. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνει ώρα με την ώρα, ενώ άγνωστος παρέμενε ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων εγκλωβισμένων. Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος της τελευταίας 20ετίας και έγινε αισθητός ακόμη και στις ισπανικές ακτές. Τραγωδία τέτοιου μέγεθος από σεισμική δόνηση έχει να πλήξει την Αλγερία, από το 1980, οπότε σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπέδωσε τη βορειοδυτική χώρα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων.

Η γη συνέχιζε να τρέμει κάτω από τα πόδια των τρομοκρατημένων κατοίκων της βορειοανατολικής Αλγερίας, ενώ αναζητούσαν κάποια ένδειξη ότι οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί. Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί είχαν καταγραφεί μέχρι χτες το μεσημέρι, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την καταστροφική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, τοπική ώρα, τη χρονική, δηλαδή, στιγμή που οι οικογένειες συγκεντρώνονται στα σπίτια για το δείπνο. Επίκεντρο της δόνησης ήταν, όπως όλα δείχνουν, η επαρχία Μπουμερντές, περίπου 50 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου, στην οποία από χτες το πρωί περιόδευαν αξιωματούχοι της αλγερινής κυβέρνησης.

Ο τελευταίος, για χτες βράδυ, απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, καταμετρούσε 707 νεκρούς και περισσότερους από 5.000 τραυματίες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την ίδια ώρα, έκανε λόγο για 800 νεκρούς και τουλάχιστον 6.000 τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία, ο στρατός και οι ίδιοι οι πολίτες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους πάνω από τα ερείπια χωρίς σταματημό. Ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Ουγιαχία, μίλησε για «απίστευτη τραγωδία» και επισήμανε ότι το πλέον πιθανό είναι ο οριστικός απολογισμός των θυμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερος από τους υπάρχοντες υπολογισμούς, αφού σε, τουλάχιστον, εκατοντάδες ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Οι πόλεις Ρουίμπα και Μπουμερντές έχουν, σχεδόν, σαρωθεί από τον Εγκέλαδο. Στη Θένια, εκτός από σπίτια, έχουν καταρρεύσει σχολεία και δημόσια κτίρια, σπίτια κατέρρευσαν και στο Ντεργκάν, ενώ στο Αλγέρι, τουλάχιστον, 60 κτίρια γκρεμίστηκαν. Στις δύο, κυρίως, πληγείσες πόλεις, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει αποκατασταθεί σε όλες τις γειτονιές, ενώ οι αλγερινές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες και σε γιατρούς και νοσοκόμους από άλλες περιοχές να σπεύσουν στα νοσοκομεία της πληγείσας περιοχής. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σωροί νεκρών στοιβάζονται, σε πολλές περιπτώσεις, στα πεζοδρόμια και στους υπαίθριους χώρους, ενώ οι τραυματίες περιθάλπονται στους διαδρόμους και στις αυλές των νοσοκομείων. Σοβαρές ζημιές φαίνεται ότι έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η παροχή βοήθειας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, συνομίλησε με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, και χτες το μεσημέρι αναχώρησαν για την Αλγερία 2 αεροσκάφη «Transall C-160», της πολεμικής αεροπορίας, μεταφέροντας υλικό πρώτων βοηθειών, διασώστες, ειδικά σκυλιά και άλλα μέλη της πολιτικής άμυνας. Από τη Γερμανία αναχώρησαν 22 ειδικοί τεχνικοί με σκυλιά, ενώ αργά χτες επρόκειτο να αναχωρήσουν, τουλάχιστον, 57 ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο, αποδέσμευσε, ήδη, 200.000 ελβετικά φράγκα και απέστειλε αρμόδια επιτροπή αποτίμησης των βασικών ζημιών και αναγκών. Η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ δήλωσαν ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στην οποιαδήποτε αίτηση βοηθείας διατυπωθεί από την αλγερινή κυβέρνηση.