ΠΑΤΡΑ - «ΕΛ ΠΑΚ»
Αποφασιστικό ΟΧΙ στις τρομοκρατικές απολύσεις
Σάββατο 24 Μάη 2003

Με τετράωρη στάση εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας (πρωί - μεσημέρι) απάντησαν χθες οι εργάτες στη χαρτοβιομηχανία της «EL PAC» στην Πάτρα, στην εργοδοτική αυθαιρεσία της διοίκησης, η οποία την περασμένη Τρίτη προχώρησε σε τέσσερις τρομοκρατικές απολύσεις εργατών, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ιδρυτικά μέλη του σωματείου.

Οι εργάτες στην «EL PAC» με τη στήριξη και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ, από εργάτες άλλων εργοστασίων όπως της ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ, του Μετάλλου, της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, της ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, των Οικοδόμων, του Ιματισμού, της Επιτροπής Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, αλλά και την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, έδωσαν από κοινού τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης τα ξημερώματα, αλλά και το μεσημέρι μπροστά από την πύλη του εργοστασίου. Με την αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, οι εργάτες περιφρούρησαν με επιτυχία την κινητοποίηση παρά την τρομοκρατία.

Μάλιστα, η εργοδοσία, σε ενίσχυση των άθλιων μεθόδων που χρησιμοποίησε για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργατών (τις προηγούμενες μέρες εκβίασε τους εργάτες να προχωρήσουν σε αίτηση διαγραφής από το σωματείο με την απειλή της απόλυσης), δε δίστασε να προσλάβει για μια μέρα γορίλες - μπράβους της νύχτας(!) από την Αθήνα - πέρασαν στο εργοστάσιο τη νύχτα - που περιπολούσαν γύρω από το εργοστάσιο. Παρά το όργιο τρομοκρατίας, η αλληλεγγύη των υπολοίπων εργαζομένων έδωσε θάρρος στους αγωνιζόμενους εργάτες και αρκετοί από όσους είχαν υποκύψει στον εκβιασμό της εργοδοσίας για αποχώρηση από το σωματείο, έσκισαν τα χαρτιά της διαγραφής τους και συσπειρώθηκαν πιο αποφασιστικά στο σωματείο και το ΠΑΜΕ.

Στη σφοδρή αυτή αντιπαράθεση αποκαλύφθηκε επίσης, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, τι εστί εργοδοτικός συνδικαλισμός, καθώς η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΠΑΣΚΕ) αρνήθηκε να παράσχει ουσιαστικά οποιαδήποτε βοήθεια στην κινητοποίηση των εργατών. Μάλιστα, όταν ο πρόεδρος του σωματείου κάλεσε τον πρόεδρο του ΕΚΠ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Λιακόπουλο να παραβρεθεί στο εργοστάσιο για να συμπαρασταθεί και να ενισχύσει τον αγώνα τους, δήλωσε ...κώλυμα και τους παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο του ΕΚΠ, Αλέκο Μπάρλο. Ο τελευταίος τους ενημέρωσε πως είχε κάποια σύσκεψη (;;;!!!) το πρωί και δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Ο κόσμος καίγεται... Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι εργάτες της επιχείρησης και οι απολυμένοι έδιναν τη μάχη ενάντια στην εργοδοσία, με έναν από τους απολυμένους να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εντεκα χρόνια δούλευα στο εργοστάσιο. Τα χέρια μου "πιάστηκαν" από τη δουλιά για να έχει κέρδη η επιχείρηση και τώρα με πετάει στο δρόμο σαν σκυλί».

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα καλεί «τους εργαζόμενους, τα ταξικά συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, κάθε εργαζόμενο που θέλει να αντισταθεί, σε σύσκεψη, με στόχο το συντονισμό δράσης απέναντι σ' αυτήν την καταιγίδα, την Τετάρτη 28 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας».