ΑΛΓΕΡΙΑ
Ο πόνος γίνεται οργή...
Σάββατο 24 Μάη 2003

Associated Press

ΑΛΓΕΡΙ.--

Μειώνονται ώρα με την ώρα οι ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες από τα συντρίμμια δεκάδων πόλεων και χωριών στη Βορειοανατολική Αλγερία. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει και από άλλες χώρες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσουν κάποιο ίχνος ζωής, κάτω από τους τσιμέντινους όγκους, αν και η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στην περιοχή καθιστά, όπως εκτιμούν, εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση παγιδευμένων ανθρώπων. Ο κόσμος θρηνεί τις ξεκληρισμένες οικογένειες, αναζητά τα αγαπημένα του πρόσωπα στα συντρίμμια και αρχίζει να ξεχειλίζει από οργή καταγγέλλοντας την ολιγωρία στην παροχή βοήθειας, αλλά και τις εγκληματικές κακοτεχνίες, ακόμη και στα πλέον νεόκτιστα κτίρια.

Τους 1.467 έφθασαν οι νεκροί από το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου, σύμφωνα με τον τελευταίο χτεσινό απολογισμό του αλγερινού υπουργείου Εσωτερικών. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 7.207 και τα νοσοκομεία των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τα σώματα των νεκρών βρίσκονται σε αυτοσχέδια νεκροτομεία, αλλά και σε στάδια και δημόσιους χώρους, ενώ αναζητούνται οι επιζώντες συγγενείς για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Οι τραυματίες περιθάλπονται στο δρόμο και στα πεζοδρόμια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατέρρευσε και το κτίριο όπου στεγάζονται αθλητές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ο Ρουμάνος προπονητής της εθνικής ομάδας στίβου της Αλγερίας, όπως και ο Βούλγαρος προπονητής της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών της χώρας.

Ανθρωπιστική βοήθεια, κινητές νοσοκομειακές μονάδες, σωστικά συνεργεία και ειδικοί τεχνικοί για την αποτίμηση των ζημιών και των αναγκών έχουν σπεύσει στην Αλγερία από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βρετανία, το Μαρόκο, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Το ηθικό αναπτερώθηκε κάπως όταν από ισοπεδωμένο κτίριο στο προάστιο Μπορντ ελ Κιφάν, του Αλγερίου, οι Γάλλοι διασώστες ανέσυραν μετά από 36 ώρες ζωντανό ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων. Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν ανασυρθεί ζωντανά από τα ερείπια τουλάχιστον 80 παιδάκια.

Οσο περνούν οι ώρες σβήνουν οι ελπίδες και εντείνεται η οργή. Εκτός από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Ρουίμπα που ήταν κοντύτερα στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 6,7 Ρίχτερ, η Ρεγκάια, το Αλγέρι, το Μπουμερντές και η Θένια, οι κάτοικοι των μικρότερων χωριών κατηγορούσαν τις αλγερινές αρχές για αδιαφορία. Οπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περισσότερες από 40 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, σε πολλά χωριά όπως το Κόρσο δεν έφθασαν ποτέ σωστικά συνεργεία ή η οποιαδήποτε μορφή βοήθειας. Οι κάτοικοι με τα χέρια τους προσπαθούν να εντοπίσουν και να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή τουλάχιστον να περισυλλέξουν τα νεκρά τους σώματα.

Οι Αλγερινοί, εκτός από την ολιγωρία αντίδρασης της κρατικής μηχανής, έχουν εξοργιστεί και από τα εγκληματικά κατασκευαστικά σφάλματα που ήρθαν, με τον τραγικότερο τρόπο, στο προσκήνιο. Σαν χάρτινοί πύργοι κατέρρευσαν πολυώροφες πολυκατοικίες, εργατικών συνοικιών που στεγάζουν σε στενάχωρα διαμερίσματα πολυμελείς οικογένειες, αν και η κατασκευή τους είχε ολοκληρωθεί μόλις πριν από μερικούς μήνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η καταστροφή και η οργή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στη Βορειοανατολική Αλγερία, λαμβάνει, ήδη, διαστάσεις σοβαρής πολιτικής κρίσης για την αλγερινή ηγεσία, που έχει, ήδη, έρθει αντιμέτωπη με την πλειοψηφία του αλγερινού λαού για μια σειρά από οικονομικά και κατασταλτικά μέτρα που έχει πάρει την τελευταία διετία.