Ολυμπιακή τρομοϋστερία

Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε ολόκληρη τη χώρα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται ένα ηλεκτρονικό δίκτυο παρακολούθησης και όχι μόνο...

Τετάρτη 28 Μάη 2003

Η απειλή της «εν υπνώσει» τρομοκρατίας επισείεται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση του υπάρχοντος κατασταλτικού μηχανισμού. Ενός μηχανισμού που τις ημέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πρέπει να επιβάλει, με πρόσχημα την τρομοκρατία, την κοινωνική σιγή.

Δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος» επικαλείται την «απογοήτευση αλλοδαπών αξιωματούχων που συνεργάζονται με την ΕΥΠ, προκειμένου να συγκεντρωθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες "ζωντανές" πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία της "ισλαμικής απειλής"». Μάλιστα, οι Αμερικανοί «ευθέως αμφισβητούν την ακρίβεια της εικόνας» που έχουν οι ελληνικές αρχές από τη συνεργασία με συριακές, παλαιστινιακές και, μέσω των ΗΠΑ, με σαουδαραβικές υπηρεσίες. Ζητούν περισσότερα... Στα πλαίσια της αντιμετώπισής της, ήδη παρακολουθούνται περίπου 100 άτομα αραβικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισε να εγκαθίσταται το ολικό σύστημα εποπτείας «C4U» με την τοποθέτηση 235 καμερών σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και με τη συνεχή ροή δεδομένων ανάμεσα σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και τα περιπολικά της ΕΛΑΣ. Το κόστος του συστήματος είναι 255 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά μετά τους Αγώνες δε θα πεταχτεί στα... σκουπίδια. Οι κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα εφαρμοστούν σε μια ηλεκτρονική μακέτα της Αθήνας που έχει κατασκευαστεί ήδη με τη μέθοδο lidar. Με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής τρισδιάστατης απεικόνισης υψηλής ακρίβειας της Αθήνας θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής των κτιρίων όπου θα τοποθετηθούν αστυνομικοί - σκοπευτές για την καλύτερη εποπτεία της πόλης, θα μπορούν να ορίζονται αμέσως σε «virtual reality» οι περιοχές που πρέπει να απομονωθούν σε περίπτωση ενός σοβαρού περιστατικού, όπως είναι μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο. Παράλληλα, δυο αερόπλοϊα θα υπερίπτανται του αττικού ουρανού και θα εκτελούν έργο επιπρόσθετης κατόπτευσης για να ελέγχουν κάθε ύποπτη κίνηση.