ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση!

Γιορτάζουν τα 70 χρόνια του σωματείου τους βάζοντας πλάνα για νέες εγγραφές μελών

Τετάρτη 28 Μάη 2003

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων διοργανώνει τη Δευτέρα 2 του Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι νέοι ιδιωτικοί υπάλληλοι τη δράση του σωματείου. Στόχος είναι η ιστορία του να ενισχύσει την αγωνιστική δράση και αντίσταση των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Για τη σημασία της εκδήλωσης, το περιεχόμενό της και τους στόχους που έχει θέσει το σωματείο, μίλησε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Κομνηνός.

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Γ. Κομνηνός αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση. «Ως διοίκηση - τονίζει - με αυτήν την εκδήλωση θέλουμε εκτός από το να τιμήσουμε το παρελθόν και το παρόν του σωματείου, κυρίως αυτό που επιδιώκουμε είναι να γνωρίσουν οι νέοι συνάδελφοι τις γενιές εκείνες που αντιστάθηκαν και πάλεψαν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιδιώκουμε τα νέα μέλη να παραδειγματιστούν από αυτήν τη στάση, έτσι ώστε και εκείνοι το επόμενο διάστημα, ακόμα πιο αποφασιστικά να υψώσουν τείχη αντίστασης μέσα στους χώρους δουλιάς, ενάντια στη λαίλαπα αυτής της αντεργατικής πολιτικής και ιδιαίτερα σήμερα που ήδη έχουμε εκατοντάδες εργάτες στο δρόμο, από επιχειρήσεις που κλείνουν, πτωχεύουν κλπ. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η αγωνιστική δράση του σωματείου».

Για το πώς προετοιμάστηκε αυτή η εκδήλωση ο Γ. Κομνηνός μάς είπε: «Αυτήν την εκδήλωση τη δουλεύουμε περίπου 6 μήνες. Κατ' αρχήν έπρεπε να μελετήσουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν στην ιστορία του σωματείου. Ανατρέξαμε σε παλιούς συναδέλφους και στο αρχείο που διαθέτουμε. Διαβάσαμε τα πρακτικά των ΔΣ την περίοδο 1967-1985. Από αυτά οι νέοι συνάδελφοι έμαθαν τα ζητήματα που έβαζε τότε το συνδικαλιστικό κίνημα, τη γενικότερη κατάσταση που υπήρχε αλλά και τη συνολική δράση του σωματείου».

Σε ερώτηση για τους στόχους που έχει θέσει το σωματείο μπροστά στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου είπε: «Κατ' αρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς δε θέλουμε να κάνουμε μια επετειακή εκδήλωση. Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα μπροστά στη δράση μας και αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος. Ο δεύτερος στόχος είναι η επαφή με χώρους δουλιάς που δεν είχαμε πριν δράση, στόχος που υλοποιείται σε ένα βαθμό και εκφράστηκε και με τις νέες εγγραφές. Ο τρίτος στόχος είναι η εγγραφή νέων μελών στο σωματείο σε τρεις σημαντικούς για μας σταθμούς, που ήταν η 1η του Μάη, είναι η εκδήλωση που διοργανώνουμε και οι διαδηλώσεις που έρχονται στη Θεσσαλονίκη στις 21 του Ιούνη. Από τις 350 εγγραφές που έχουμε στόχο έχουμε ήδη κάνει τις 150».

Καταλήγοντας ο Γ. Κομνηνός και κάνοντας μια συνολικότερη αποτίμηση για τη δράση του σωματείου υπογράμμισε: «Η ιστορία 70 χρόνων του σωματείου οφείλεται πρώτα και κύρια στη συνεπή ταξική δράση των κομμουνιστών που όλα αυτά τα χρόνια - εκτός από κάποιες περιόδους - είχαν την πλειοψηφία στο Σύνδεσμο και με ανιδιοτέλεια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εργαζόμενους. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι μόνον η δράση των συνεπών ταξικών δυνάμεων είναι εκείνη που βάζει τη σφραγίδα στο συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στο ρεύμα της συναίνεσης, της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού που καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ. Μ' αυτήν την έννοια η σημερινή διοίκηση επωμίζεται μεγάλο βάρος για τη συνέχεια του ταξικού αγώνα και της αγωνιστικής επαγρύπνησης στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι εργαζόμενοι».