ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Απειλητική» προσέγγιση

Στους «κακούς» Τούρκους στρατηγούς αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση την ένταση στο Αιγαίο

Τετάρτη 28 Μάη 2003

ICON

Γ. Παπανδρέου - Χ. Σολάνα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τη συμμετοχή και μεσογειακών κρατών, στο Ηράκλειο Κρήτης
Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας την ανάγκη να συντηρήσει το κλίμα της «προσέγγισης» με την Τουρκία, εμφανίστηκε αμήχανη, καθώς έπρεπε να δικαιολογήσει το παράδοξο γεγονός να συμφωνεί για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου αμφισβητούσε με λόγια και έργα τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η προβολή του «μοντέλου» των σκληρών στρατιωτικών έναντι της διαλλακτικής κυβέρνησης, ήταν η διέξοδος που χρησιμοποίησε χτες η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διαφύγει από την άβολη στάση.

Ετσι, λοιπόν, μετά από τις δηλώσεις του στρατηγού Οζγκιόκ, ο οποίος είπε ότι η πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι δικαίωμά της Τουρκίας, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι παραβίαση εναέριου χώρου και η Αγκυρα θα τον χρησιμοποιεί ελεύθερα, «αντέδρασε» ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Γ. Παπανδρέου μόλις είχε «γλεντήσει» με τον Τούρκο ομόλογό του το κλίμα καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ανακοίνωσαν μετά από συνάντησή τους στην Κρήτη στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, μετά τη λήξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις στρατιωτικές προκλήσεις, τόνισε ότι «ο ρόλος του στρατού στην Τουρκία δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από το ρόλο του στρατού σε άλλα κράτη. Δεν απαντώ - πρόσθεσε - στους στρατηγούς άμεσα ή έμμεσα, αφού συνομιλητής μου είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο έχουμε τακτικές επαφές και σχέσεις».

Αναφερόμενος στην έξαρση στο θέμα των παραβιάσεων, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα αυτό το συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ και - όπως είπε - «τονίσαμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στα πλαίσια των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου για ένα θέμα που μας έχει ταλαιπωρήσει χρόνια και που πρέπει να λάβει τέλος». «Οι τελευταίες εξελίξεις», συνέχισε, «στις σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιώσει πολλούς τομείς (οικονομία, τουρισμός κ.α.) ακόμα και η στρατιωτική ένταση έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό».

Την ανάγκη να αντιδράσει στις δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού επιτελείου αισθάνθηκε και ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος υποστήριξε ότι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο κλείνει την πόρτα της Αγκυρας στην ΕΕ. «Δε θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης το οποίο θέλει να παίξει η Αγκυρα», είπε ο υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας, αλλά ασφαλώς με υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου». Ο Γ. Παπαντωνίου αναγνώρισε ότι «αντιμετωπίζουμε μια αυξημένη προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο», αλλά εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να είναι πρόθεση του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».