ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα
Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πλήττουν ουσιαστικά τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000

Οι δραματικές επιπτώσεις, που θα έχουν στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), καλώντας τους αγρότες να βρίσκονται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Επιπλέον η ΕΟΑΣΚ καλεί τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι θα πάρουν μέτρα προστασίας των βαμβακοπαραγωγών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, τόνισε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πλήττονται ουσιαστικά οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, καταδεικνύοντας το μέγεθος της απάτης ότι δήθεν θ' αυξηθούν οι τιμές και θα ενισχυθεί το εισόδημά τους. «Οχι μόνο - είπε - τα ίδια τα μέτρα αλλά και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η τιμή του προϊόντος θα έφτανε στις 300 με 320 δραχμές το κιλό αποδείχτηκαν απάτη, αλλά δημιουργήθηκε σύγχυση στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών, αφού για τους μικρούς παραγωγούς και τους νέους αγρότες τίθενται περιορισμοί στην καλλιέργεια του βαμβακιού».

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε επίσης ότι σοβαρότατες ευθύνες έχουν τόσο οι τοπικοί κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες όσο και όλοι εκείνοι, οι οποίοι στήριξαν αυτά τα μέτρα, καθώς η κατάσταση που θα βιώσουν οι αγρότες, όταν θα έρθει η ώρα να πουλήσουν το βαμβάκι θα είναι δραματική, αφού θα υπάρξει μείωση της τιμής. Και πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση ν' ανοίξει τα χαρτιά της και να πει τι άλλα μέτρα θα πάρει, αφού ακόμα δεν τα έχει ολοκληρώσει. Φημολογείται ότι θα πάρει και μέτρα περιορισμού της πώλησης της παραγωγής του βαμβακιού με επιδότηση και επομένως δε θα είναι όλη η παραγωγή επιδοτούμενη. Οφείλει να το ξεκαθαρίσει αυτό για να το γνωρίζουν οι αγρότες. Καλούμε τα κόμματα να δεσμευτούν ενώπιον του καρδιτσιώτικου λαού ότι θα πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα, θα διεκδικήσουν την αύξηση του πλαφόν στο 1.200.000 τόνους και ότι δε θα πληρώνουν συνυπευθυνότητα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Εφόσον δεν κλείνει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές να αντιπαλέψει τις αποφάσεις για αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας κατά 20% και να επιδιώξει την αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση του βαμβακιού».

Επιπλέον, ο Βαγγέλης Μπούτας επισήμανε ότι «όσοι πούλησαν το προϊόν τους μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, λόγω διαφοράς της εκτίμησης για την προβλεπόμενη παραγωγή δικαιούνται επιστροφή 8,5 δραχμές κατά κιλό από την επιδότηση, ωστόσο οι επιταγές, παρ' όλο που είναι έτοιμες από τους εκκοκκιστές, η κυβέρνηση τις παρακρατά, εκτός κι αν θέλει να τις δώσει ως προεκλογική παροχή».

Στη συνέντευξη Τύπου και ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΚ και Νομάρχης Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι η ελπίδα για μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη.