ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσανατολισμένη σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στιγματίζει την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην εδραίωση και επέκταση των ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Πέμπτη 29 Μάη 2003

Eurokinissi

Η «απελευθερωμένη» αγορά ενέργειας, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της, φαίνεται να παρέχει μεγάλα κέρδη για την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ και τους επίδοξους ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση και η διορισμένη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχουν προγραμματίσει την κατασκευή κανενός νέου έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η διασφάλιση των λαϊκών αναγκών σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμα και στην εξαγγελθείσα κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο, η ΡΑΕ δημιουργεί προσκόμματα υπέρ των ιδιωτών. Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα αυτό στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Αντώνη Σκυλλάκου, Σπύρου Στριφτάρη, Αγγελου Τζέκη και Τάκη Τσιόγκα, η οποία απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον οποίο καλούν να απαντήσει ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενέργεια.

Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που εφαρμόστηκε το νομικό πλαίσιο για την "απελευθέρωση" στον τομέα της ενέργειας και οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν γίνει πλέον φανερές. Με τον ενεργειακό της σχεδιασμό, που προωθούν τόσο η ΡΑΕ όσο και η ΔΕΗ ΑΕ, δεν επιδιώκει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φθηνή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, για προστασία της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος γενικότερα. Αντίθετα, επιδιώκει την εδραίωση και την επέκταση της δράσης των ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων και στο συγκεκριμένο τομέα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κερδοφορία των επενδύσεών τους.

Πέρα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται, όπως είναι οι θερμικοί σταθμοί Φλώρινας και Κομοτηνής, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση από το κράτος του φθηνού εγχώριου λιγνίτη, για παράδειγμα των κοιτασμάτων Δράμας και Ελασσόνας, καθώς και την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων, για παράδειγμα στο Αλιβέρι. Να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες και δοκιμασμένες τεχνολογικές μέθοδοι διασφαλίζουν την αξιοποίηση του άνθρακα με αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Επίσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής, ενώ είναι γνωστό ότι οι σταθμοί αυτοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ με αφορμή την αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για αδειοδότηση κατασκευής νέας μονάδας στο Λαύριο, εμφανίζεται να ζητά από τη ΔΕΗ ΑΕ την ουσιαστική στήριξη των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας, με συμβάσεις προνομιακής πώλησης προς αυτούς του 7% της παραγόμενης από τη ΔΕΗ ΑΕ ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων αγοράς ενέργειας από ιδιώτες παραγωγούς της ΕΕ.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. υπουργός:

1. Εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα συγκεκριμένα έργα ηλεκτροπαραγωγής με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας.

2. Εάν σχεδιάζει νέα έργα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

3. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα και ποια συγκεκριμένα θα είναι αυτά, ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη των λαϊκών νοικοκυριών για φθηνή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την προστασία της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος».