Η ιστορία δεν καταδικάζεται
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000

Ο«Ριζοσπάστης» από το 1917 που πρωτοβγήκε, παρά τους όποιους διωγμούς, δεν έπαψε ποτέ από τότε μέχρι σήμερα κι ούτε φυσικά θα πάψει να 'ναι η φωνή της αλήθειας, αλλά και το βασικό στήριγμα της περήφανης και αθάνατης εργατιάς.

Οποιος συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ σε όλους τους αγώνες του για το καλύτερο αύριο του λαού μας, έχοντας όπλο και σημαία στα χέρια του το «Ριζοσπάστη», δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αποδείξει την αντιστασιακή του δράση. Μάρτυρες της προσφοράς του στην πατρίδα, οι ίδιοι οι συναγωνιστές του, που έλαβαν μέρος σε αναρίθμητες μάχες ενάντια στον ξένο και ντόπιο φασισμό, οι βασανισμένοι σύντροφοί του, αργότερα, στις φυλακές και τα ξερονήσια της εξορίας. Μόνον ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος δεν έχει τέτοιους μάρτυρες. Πώς να αποδείξει λοιπόν το αυταπόδεικτο κάθε φορά που παριστάνει τον αντιστασιακό, ώστε να ταιριάζει ο αυτοχαρακτηρισμός του μ' αυτόν του κόμματός του που εξακολουθεί ακόμα να λέγεται «σοσιαλιστικό»;

Ετσι, όταν κάποιοι, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο τον κούφιο κομπασμό του Γιαννόπουλου, εδώ και κάποια χρόνια τώρα, που γυρνά από κανάλι σε κανάλι τραγουδώντας «Βροντάει ο Ολυμπος, αστράφτει η Γκιώνα», του πέταξαν κατάμουτρα ότι κάθε άλλο παρά σαν αντιστασιακό τον ξέρουν, εκείνος έσυρε τους «βλάσφημους» στα δικαστήρια. Για να καλυφτεί τελικά εκεί ο ίδιος κάτω από ένα πέπλο αληθοφάνειας, αλλά διάτρητο από χίλια δύο στοιχεία, που δεν είναι καθόλου κολακευτικά για τη δήθεν αντιστασιακή ταυτότητα του μηνυτή.

Η εφημερίδα μας, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα, δε θα μπορούσε παρά να σημειώσει, όπως πάντα, όχι την όποια αληθοφάνεια, αλλά την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Και τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξακολουθώντας να θέλει να τον λένε «αντιστασιακό», μήνυσε και ό,τι πιο ιερό είχε και έχει η Εθνική Αντίσταση: Το «Ριζοσπάστη».

Φτάνοντας δηλαδή στη «στερνή κατάντια», όπως θα έλεγε ο ποιητής, προσποιήθηκε ότι δεν ξέρει πως όποιος τα βάζει με το «Ριζοσπάστη», τα βάζει με την ιστορία και η ιστορία δεν καταδικάζεται, καταδικάζει.


Του
Γιάννη ΚΑΡΑΒΙΔΑ*
Ο Γιάννης Καραβίδας είναι πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών