«ΛΑΡΚΟ»
Σωσίβιο για την αμερικανική «Kinross»

Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη δημιουργία κοινοπραξίας για να στηρίξει την αμερικανική εταιρία που έχει αναλάβει την TVX

Παρασκευή 30 Μάη 2003

Μόνο με την προσφορά τεχνογνωσίας, είναι πρόθυμη η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να πάρει μέρος στο κοινοπρακτικό σχήμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει τους Αμερικανούς της «Kinross» που προσφάτως ανέλαβαν τα μεταλλεία της TVX στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, φέρεται να είναι αντίθετη με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τεθεί (η ΛΑΡΚΟ) επικεφαλής του επιχειρηματικού σχήματος, που θα λειτουργήσει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Ωστόσο η κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει τα συμφέροντα της αμερικανικής πολυεθνικής, προορίζει τη ΛΑΡΚΟ ως βασικό μέτοχο του σχήματος, όχι βέβαια για να διευρύνει τη δραστηριότητα της επιχείρησης, αλλά για να χρησιμοποιηθεί ως σωσίβιο για την πολυεθνική, που δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει τη λειτουργία των μεταλλείων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ εκτιμά ότι δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εμπλακεί σε ένα επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο θα απαιτηθεί μάλιστα να καταβάλλει και περίπου 10 δισ. δραχμές, αλλά και να αναλάβει το κόστος της απόλυσης περίπου 300 εργαζομένων, αντιθέτως όμως, προτίθεται να παράσχει την τεχνογνωσία της στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων. Παρ' όλα αυτά το θέμα θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο, αφού η επιχείρηση είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και το οποίο θα κληθεί να σταθμίσει μια σειρά συμφέροντα.

Πέραν της εμπλοκής της «ΛΑΡΚΟ» στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, εμπλοκή σημειώνεται και στο θέμα της εναπόθεσης της σκουριάς απο το εργοστάσιο, η οποία τώρα απορρίπτεται στη θαλάσσια περιοχή της Λάρυμνας. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Λάρυμνα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, της διοίκησης της εταιρίας, των εργαζομένων και φορέων της περιοχής, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα εναπόθεσης της σκουριάς αφού μετά το τέλος του 2004 η ΛΑΡΚΟ, δε θα μπορεί να απορρίπτει τη σκουριά στη θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή προωθούνται διαδικασίες για την αδειοδότηση της επιχείρησης να αποθέτει τη σκουριά σε χερσαία έκταση, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Λάρυμνα, γεγονός που εύλογα προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις των κατοίκων και των εργαζομένων για την εξεύρεση άλλου χώρου, πιο μακριά από την κατοικημένη περιοχή, αποκρούεται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρίας, με την κινδυνολογία ότι διακυβεύεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δηλαδή, παραγνωρίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης, αφού η εναπόθεση της σκουριάς μακριά από κατοικημένη περιοχή, κοστίζει περισσότερο στη ΛΑΡΚΟ.