ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ανοιχτούμε πλατιά στον κόσμο με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι
Παρασκευή 30 Μάη 2003

Στη σφοδρή επίθεση που δέχεται σήμερα το ΚΚΕ, συνολικά ο ελληνικός λαός, από την άρχουσα τάξη, με στόχο να «ξεστρατίσει από το δρόμο του αγώνα, της ταξικής πάλης, της εργατικής λαϊκής αλληλεγγύης, της έκφρασης του διεθνισμού του σε άλλους λαούς που υποφέρουν όπως και ο ίδιος», επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκδήλωση ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφέρθηκε και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και στους στόχους του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε, η πλουτοκρατία οργανώνει την επίθεσή της γιατί η ίδια έχει πολύ ισχυρό και αλάνθαστο το ταξικό κριτήριο, γιατί ξέρει ότι το φάντασμα του κομμουνισμού δεν έπαψε να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Εξακολουθεί να είναι ο εφιάλτης της.

Σ' αυτό το στόχο, σημείωσε, η οικονομική ολιγαρχία του τόπου έχει καλούς βοηθούς τα πολιτικά κόμματα που εκφράζουν και υλοποιούν τα συμφέροντά της σε κυβερνητικό πολιτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ξέρει ότι μπορεί να ψαρέψει πρόθυμους συμμάχους από τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού μέσα στο λαϊκό κίνημα, όπως είναι ο ΣΥΝ και διάφοροι άλλοι διαθέσιμοι για το σκοπό αυτό.

«Γνωρίζει όμως, υπογράμμισε, ότι υπάρχει μια πολιτική δύναμη που δεν μπορεί να βάλει στο χέρι, και αυτή είναι το ΚΚΕ. Ξέρει ότι κύριος αντίπαλός της είναι η πολιτική, η στρατηγική και τακτική του ΚΚΕ, η πολιτική της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία».

Εχουμε κι εμείς τα όπλα μας

Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης. Διακρίνονται στις πρώτες σειρές εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών και μαζικών φορέων της περιοχής
Ο ομιλητής τόνισε πως ναι μεν όλοι αυτοί μαζί - κεφάλαιο, ΕΕ, ΗΠΑ, κυβέρνηση, ΝΔ - διαθέτουν τεράστιους πόρους, ισχυρή προπαγανδιστική μηχανή για τη διαφήμιση και διάδοση της πολιτικής τους και των θέσεών τους. Εχουν πολλά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά, ιλουστρασιόν έντυπα.

Ωστόσο, «εμείς, το ΚΚΕ, το ταξικό κίνημα, οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις έχουμε τη δράση μας, τη συζήτηση, την επαφή με τον κόσμο γύρω μας, την οργάνωσή μας, την κομματική, την ΚΟΒ του ΚΚΕ και την ΟΒ της ΚΝΕ. Πρέπει να ξεχυθούμε στον κόσμο με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι. Να κάνουμε συσκέψεις, περιοδείες, ομιλίες, συζητήσεις, παντού. Στους χώρους δουλιάς, στην πολυκατοικία, στο μαγαζί που πάμε για τα ψώνια, στο σχολείο. Να στήσουμε παντού εκλογικές επιτροπές, μια και βρισκόμαστε ήδη σε μακρά προεκλογική περίοδο ουσιαστικά. Να μιλήσουμε με τον κόσμο. Ο κόσμος είναι έτοιμος να μας ακούσει. Να ακούσει πώς θα μπορέσουμε και με τη δική του συμβολή να ανοίξουμε τις προϋποθέσεις, για μια άλλη, θετική εξέλιξη για το λαό, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που θα ανοίξει το δρόμο για το Μέτωπο».

Οπως συμπλήρωσε, «η όλη ιδεολογική-πολιτική μας παρέμβαση πρέπει να βοηθάει, να ταρακουνάει συνειδήσεις, να εξουδετερώνει διλήμματα, παγίδες, τη λογική του μικρότερου κακού, τα αντιδεξιά ή τα αντιΠΑΣΟΚικά σύνδρομα, τη λογική να φύγει ο ένας για να έρθει ο άλλος, χωρίς να αλλάζει τα ρούχα του ο Μανωλιός, ίσως απλά να μπαλώνει τα παλιά και να ξαναφοράει τα ίδια, βρώμικα και αντιλαϊκά.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αξιοποιούμε καθημερινά το ένα και μοναδικό όπλο που διαθέτουμε: Το "Ριζοσπάστη" από τον έντυπο λόγο, τον "902" από τον ηλεκτρονικό».

Η καθημερινή μας επαφή με το Κόμμα

Ο «Ριζοσπάστης» είναι, όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, ο καθημερινός σύντροφος και καθοδηγητής για το μέλος, το στέλεχος, τον φίλο, τον απλό εργαζόμενο. Η πηγή έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για τις εξελίξεις που τρέχουν κάθε μέρα, από ώρα σε ώρα, για τις θέσεις του Κόμματος πάνω σ' αυτές και τα καθήκοντα που προκύπτουν απ' αυτές.

Η εφημερίδα μας αποτελεί την πρώτη ζωντανή, καθημερινή επαφή με το Κόμμα και αν μια μέρα δεν αγοραστεί κόβεται αυτό το νήμα της επαφής που σήμερα είναι αναγκαία, ίσως περισσότερο ακόμα και από την περίοδο της παρανομίας, των διώξεων και της προσφυγιάς. Δεν είναι υπερβολή αυτό. Γιατί σήμερα υπάρχει η δικτατορία των μονοπωλίων με την ύπουλη μορφή του αστικού κοινοβουλευτισμού και η επαφή είναι εξίσου δύσκολη. Τα αστικά μέσα αποκλείουν ή διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Η καθημερινή επαφή, ακόμα και η στοιχειωδώς ανθρώπινη, είναι δύσκολη επίσης, λόγω των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων, των ωραρίων, της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, ενώ η κατάσταση επιτείνεται, χειροτερεύει από την ανυπαρξία πλέον της γειτονιάς, από τις πόλεις-ζούγκλες...