Ο μεγάλος ερωτικός...
Σάββατο 31 Μάη 2003

Ενα αφιέρωμα στον μοναδικό Μάνο Χατζιδάκι και στα έξοχα «σημειώματα», στα κείμενα που έγραψε ο ίδιος και τα οποία κοσμούσαν με τον ποιητικό και ευαίσθητο λόγο τους τα εξώφυλλα των δίσκων του, θα πραγματοποιήσει η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1η Ιούνη, στις 6 το απόγευμα, στον «902 Αριστερά στα FM».

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη. Ο πατέρας του ήταν από την Κρήτη και η μητέρα του από την Ανδριανούπολη. Το 1931 μετακόμισαν στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε στο Παγκράτι. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών άρχισε να μελετάει πιάνο. Σπούδαζε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ εγαλουχείτο από καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του Μεσοπολέμου (Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός). Γράφτηκε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Τελικά, εγκατέλειψε την ιδέα αυτή για να παραμείνει συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης, αλλά και του Εθνικού Θεάτρου, γράφοντας μουσική για πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και για έργα σύγχρονου ρεπερτορίου.

Το 1948 επανέφερε στην επικαιρότητα το ρεμπέτικο τραγούδι με την περίφημη διάλεξη που έκανε στο θέατρο «Μουσούρη». Τα έργα του «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» και «Ο σκληρός Απρίλης του '45» υπήρξαν αφετηρία για την αναβίωση του λαϊκού μας τραγουδιού. Δεν έγραψε μουσική μόνο για το θέατρο, αλλά και για το μπαλέτο και τον κινηματογράφο, συνθέτοντας μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Το 1949 ίδρυσε με την Ραλλού Μάνου και τον Σπύρο Βασιλείου το Ελληνικό Χορόδραμα. Το 1960 τού απονέμεται το βραβείο Οσκαρ για τη μουσική στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή».

Στο διάστημα 1966 - 1972, έζησε στη Νέα Υόρκη. Εκεί έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. «Ρυθμολογία», «Ο Μεγάλος Ερωτικός», κ.ά. Στην Αμερική ξεκίνησε και την εποχή της Μελισσάνθης, ένα μουσικό χρονικό της ζωής του. Επίσης είχε και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ιδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα ΑΘηνών, το Πολύτροπο, ένα μουσικό καφενείο στην Πλάκα όπου παρουσίαζε τα έργα του, αλλά και τα έργα νέων ανθρώπων, τον Μουσικό Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης, τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, το πολιτιστικό περιοδικό «Τέταρτο», τη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος», την Ορχήστρα των Χρωμάτων, κ.ά.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, που ο ίδιος δήλωνε «ένας έφηβος με ανησυχίες», έφθασε στο «τέρμα της οδού Ονείρων», το απόγευμα της 15ης Ιούνη 1994.