ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Επιστροφή κοροϊδία... δι' αντιγράφων!
Σάββατο 31 Μάη 2003

Ο Ασσύριος βασιλιάς Ασουρμπανιπάλ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυνισμού των ιμπεριαλιστών απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ - που οι ίδιοι λεηλατούν - είναι η εικονική «επιστροφή» στο Ιράκ μέρους των ασσυριακών κειμένων της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου για να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα!

Τα αντίγραφα θα είναι προσβάσιμα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μέσω διαδικτύου, ενώ θα κατασκευάζονται αντίγραφα από ρητίνη. Το «γενναιόδωρο» Βρετανικό Μουσείο θα αντιγράψει 1.000 από τις 25.000 πήλινες πινακίδες σφηνοειδούς γραφής της συλλογής του (αλήθεια, πώς την απέκτησε;), οι οποίες προέρχονται από τη βιβλιοθήκη του βασιλιά Ασουρμπανιπάλ (7ος αιώνας π.Χ.). Μεταξύ των αρχαίων κειμένων περιλαμβάνεται και το Επος του Γκιλγκαμές.

Αντί το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει αρχαιότητες του Ιράκ, διαλέγει τον πλέον υποκριτικό δρόμο. Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δημιουργία των αντιγράφων γίνεται μετά από περσινή αίτηση του Πανεπιστημίου της Μοσούλης. Οι Βρετανοί ήθελαν πρώτα να καταληφθεί το Ιράκ και μετά να «φορέσουν» το «πολιτιστικό» τους προσωπείο.

Με αυτή την «επιστροφή» θα ωφεληθεί το βρετανικό ιδιωτικό κεφάλαιο, αφού τα τρισδιάστατα ψηφιακά αντίγραφα θα κάνει βρετανική εταιρία, με σαρωτές που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, ώστε η ακρίβεια του αντιγράφου να φτάσει το ένα δέκατο του χιλιοστού. Ολα αυτά θα γίνουν «υπό την αιγίδα» της UNESCO, με σκοπό τη δημιουργία «νέου ιρακινού κέντρου Ασσυριολογίας»... μέσω αντιγράφων! Εκτός από προπαγανδιστικούς λόγους, η διαμεσολάβηση της UNESCO χρειάζεται, αφού οποιαδήποτε ανταλλαγή με το Ιράκ θα «σκόνταφτε» στο εμπάργκο του ΟΗΕ.