ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΡΩΣΙΑΣ
Στόχος τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας
Σάββατο 31 Μάη 2003

Eurokinissi

Μας τα 'βρεξε λίγο ο καιρός...
Ο συντονισμός του βηματισμού της Ρωσίας με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού πόλου, είναι ο βασικός στόχος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το όλο εγχείρημα εκφράζεται μέσα από την προσπάθεια αναβάθμισης, όπως λέγεται, των διμερών σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η διείσδυση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στη ρωσική ενεργειακή αγορά με στόχο τον έλεγχό της. Ο Κ. Σημίτης σε χτεσινές δηλώσεις του έκανε λόγο για «κοινή στρατηγική» στον τομέα αυτό. «Χρειάζεται, είπε, να συζητήσουμε την ενεργειακή πολιτική και να δούμε πώς θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Διότι για μας, την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία προμηθεύεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει σημασία να έχουμε και άλλους προμηθευτές και προπαντός συνεργασία με τη Ρωσία. Γι' αυτό θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις για να αναπτύξουμε τις εδώ ενεργειακές πηγές και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε μια σταθερότητα τιμών».

Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους έγιναν προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας και που μέχρι τώρα οι προσπάθειες δεν απέδωσαν. Είναι οι τομείς εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η οικονομική συνεργασία, και συνεργασία στους τομείς Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης. Προστίθεται τώρα και ένας τέταρτος τομέας, αυτός της Ερευνας, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού.

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Ρωσία έχει μια συμφωνία συνεργασίας, τη «Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας» η οποία αποτελεί το πλαίσιο των μεταξύ τους σχέσεων. Αλλά, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, «έχει διαπιστωθεί ότι η Συμφωνία αυτή, αν και υπάρχουν τακτικές επαφές, δεν έχει αποδώσει ακόμη, δεν έχει δημιουργήσει τη στενή σχέση, την οποία θα ήθελαν να έχουν και οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι».

Ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να κάνει και τις αντικομμουνιστικές αναφορές του «στο παρελθόν της καταπίεσης από τη Σοβιετική Ενωση» που «είναι πάντα ζωντανό» ως παράγοντας που τροφοδοτεί τα «προβλήματα ασφάλειας» σήμερα... Την αναφορά αυτή την έκανε για να δικαιολογήσει το γιατί οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες «ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το ΝΑΤΟ και τη λειτουργία του, παρά για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 300 χρόνων από την ίδρυση της πόλης, ενώ χτες παραβρέθηκε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια. Υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Κίνας, Χου Τσιν Τάο.