Οι Κορυσχάδες δείχνουν το δρόμο της λαϊκής εξουσίας

Εκδήλωση για τα 59 χρόνια της Κυβέρνησης του Βουνού διοργάνωσαν η ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ

Τρίτη 3 Ιούνη 2003

Στις Κορυσχάδες, στον τόπο που το Μάη του 1944 συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, εκεί που πήραν σάρκα και οστά τα οράματα του λαού μας για μια ελεύθερη Ελλάδα, έδωσαν το «παρών» την Κυριακή το πρωί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και νεότεροι αγωνιστές για να τιμήσουν το αθάνατο έπος της Αντίστασης αλλά και για να δώσουν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την επικράτηση του σοσιαλισμού.

Στον τόπο που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού και θεμελίωσε τους νέους λαϊκούς θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, συναντήθηκαν όλοι με μια άσβεστη φλόγα στα μάτια τους που έδινε τη σιγουριά πως αργά ή γρήγορα οι λαοί θα πάρουν το δρόμο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, θα ανατραπεί η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αντάρτικα τραγούδια απ' τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Λάρισας που σιγοτραγουδούσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, δίπλα στο σχολείο που συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο. Το σχολείο τώρα αποτελεί μουσείο με φωτογραφικό υλικό απ' το Εθνικό Συμβούλιο, επισκέφθηκαν νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής που είπε ξεκάθαρα πως «η Εθνική Αντίσταση δεν αποχρωματίζεται, ούτε μπαίνει σε αρχείο, η Εθνική Αντίσταση είναι και σήμερα εδώ».

Σημείωσε πως «μας είναι πραγματικά αδύνατο και δεν μπορούμε να συνεορτάσουμε με το επίσημο κράτος και τη φιλοκυβερνητική ΠΟΑΕΑ, την 9η Μάη, μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού που εκείνοι μαζί με τους εταίρους τους της ΕΕ, την ονόμασαν "ημέρα της Ευρώπης" και τη γιόρτασαν τις προάλλες στο Ζάππειο, με γελοίες φιέστες και πανηγυράκια, προσπαθώντας να σκεπάσουν και να σβήσουν από τη μνήμη των λαών, τη μεγαλειώδη νίκη κατά του φασιστικού άξονα».

«Τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων των ηρώων και των μαρτύρων του ΕΑΜ, του τιμημένου ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος γενικότερα, εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία μας πνοή τον αγώνα, με αυταπάρνηση και πίστη ακλόνητη στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά, της Ειρήνης, της πραγματικής Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

Αφού διαβάστηκε το ποίημα «Το Στίγμα» του Φώτη Αγκουλέ, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. «Είμαστε εδώ και φέτος όχι μόνο για να τιμήσουμε τους αθάνατους νεκρούς μας, όχι μόνο γιατί τα ιδανικά της ΕΑΜικής μας Εθνικής Αντίστασης παραμένουν ανεκπλήρωτα, αλλά ακόμα περισσότερο, γιατί δε βολευόμαστε κάτω απ' την μπότα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» επισήμανε ο ομιλητής. Και συνέχισε λέγοντας: «Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση δεν είναι κάτι ουδέτερο, είναι η καπιταλιστική διεθνοποίηση, ο ιμπεριαλισμός. Συμφέρον των εργαζομένων είναι η αποδυνάμωση, ο απεγκλωβισμός απ' την ΕΕ, μέχρι τη διάλυσή της. Αυτό θα γίνει μόνο αν οι λαοί της κάθε χώρας βάλουν στόχο να ανατρέψουν την πολιτική εξουσία των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού». Ακολούθως, ο Λ. Γκούνης αναφέρθηκε στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «ισχυροποίησης του Κόμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μοναδική άμεση φιλολαϊκή απάντηση, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Μια συμμαχία που θα φέρει με τη δύναμη της λαϊκής, εργατικής ταξικής πάλης βαθιές ριζικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος. Που θα δείξει το δρόμο όπως τον έδειξαν οι Κορυσχάδες, για μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση. Μια λαϊκή εξουσία που σηκώνει το ανάστημά της στα μονοπώλια, στις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Κ. Βουλγαρόπουλο και Στ. Λουκά, μέλη της ΚΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, ο γραμματέα της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου και αντιπροσωπείες πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ απ' όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι ένωσαν της φωνές τους και τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα» και τον «Εθνικό Υμνο», τιμώντας τη μνήμη των νεκρών ηρώων και ακούστηκε από άκρη σε άκρη στις Κορυσχάδες: Αθάνατοι.