ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στα αυριανά συλλαλητήρια αλληλεγγύης στους ανέργους
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003

Με την οργάνωση τριών κεντρικών συγκεντρώσεων, αύριο Πέμπτη 5 Ιούνη 2003, σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες παράλληλες συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί την εργατική τάξη να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε εκείνο το τμήμα της που βιώνει, ίσως, πιο σκληρά από όλους τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλισμού, στους άνεργους και τους απολυμένους. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου και στην Πάτρα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για την ανεργία.

Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις συνθήκες βαρβαρότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι άνεργοι, επισημαίνοντας ότι: «Οι απολύσεις, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η αναδουλειά και η μεγάλη ανεργία σκοτώνουν τη ζωή μας! Σκοτώνουν τα σχέδια για τη ζωή μας. Σκοτώνουν τα όνειρα για τα παιδιά μας».

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι συνεχείς απολύσεις, η διαρκής εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, το χτύπημα αγροτών και ΕΒΕ δεν είναι κάτι ξαφνικό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπό τη σκέπη της ΕΕ, που θέλουν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, ομήρους των εργοδοτών και των κυβερνώντων. Στο πλάι τους η ηγεσία του ΣΥΝ και τα διάφορα κοινωνικά φόρα του ΣΥΝ που αποδέχτηκε το Μάαστριχτ, την πυξίδα της σημερινής πολιτικής και στηρίζει τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ.


Ολοι αυτοί, σημειώνει το ΠΑΜΕ, «κρύβουν από το λαό ότι καπιταλισμός και ανεργία είναι σταυραδέλφια και πως με τα γιατροσόφια, που κάθε φορά εξαγγέλλουν, στοχεύουν στο να εκτονώσουν την εργατική αγανάκτηση και να εγκλωβίσουν τους άνεργους, τους νέους και τις οικογένειές τους». Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν τις πλάτες. «Χρειάζεται ανατροπή όσων δεκαετίες κυβερνούν και μαυρίζουν τη ζωή μας. Ταυτόχρονα, θέλει ένταση και η πάλη για την επιβίωση των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας αυτός, χρειαζόμαστε ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ισχυρό, που δε θα προσκυνά κυβερνήσεις και εργοδότες, όπως κάνουν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η κατάσταση σήμερα απαιτεί ενίσχυση του ΠΑΜΕ, ώστε να αναδεικνύεται με τη συνέπεια και τον αγώνα του σε αυθεντικό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων. Ενισχύστε, λοιπόν, το ΠΑΜΕ. Στηρίξτε τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες. Δε θα αφήσουμε τους ανέργους μόνους τους».

Καλούν στις κινητοποιήσεις

Να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους μια σειρά συνδικαλιστικοί φορείς. Η Ομοσπονδία Φαρμάκου καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα και να εκφράσουν την ταξική αλληλεγγύη στους απολυμένους και άνεργους. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος στους εργαζόμενους όλου του κλάδου. «Τέρμα! Δεν περιμένουμε άλλο», επισημαίνει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Να διαδηλώσουν κατά της ανεργίας και υπέρ των ανέργων, καλεί τους μεταλλεργάτες το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής «Ο Προμηθέας». Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 5 του Ιούνη απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και ειδικότερα για την Αθήνα το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών.