Κατέλαβαν τα γραφεία των ΕΛΠΕ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003

Από τη χτεσινή κινητοποίηση -κατάληψη στα γραφεία των ΕΛΠΕ
Τα γραφεία της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κατέλαβαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κατάληψη στα γραφεία των ΕΛΠΕ στη Λεωφόρο Αμαλίας, έγινε ώστε να αποτραπεί η συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας, που θα επικύρωνε επί της αρχής την απόφαση συγχώνευσής της με την «Πετρόλα» του Λάτση.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων, τα μέλη της διοίκησης της εταιρίας αποχώρησαν από την πίσω πόρτα, και πήγαν στα γραφεία της ΕΚΟ, θυγατρικής των ΕΛΠΕ, στον πύργο Αθηνών, για να πραγματοποιήσουν εκεί τη συνεδρίαση. Στα γραφεία της ΕΚΟ, η συνεδρίαση έγινε με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που απαγόρευε την είσοδο στους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΠΕ κατέθεσαν ένσταση και ζήτησαν την ακύρωση της συνεδρίασης.

Στο πλευρό των εργαζομένων στη χτεσινή κινητοποίηση βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου την ώρα της κατάληψης. Μάλιστα πριν ανέβει στην αίθουσα που γινόταν η κατάληψη, ήρθε αντιμέτωπος με τις αστυνομικές δυνάμεις που απαγόρευσαν να ανέβουν μαζί με το βουλευτή ένας νομικός και ένας συνδικαλιστής γιατί όπως υποστήριζαν δε θα ήταν... ασφαλής.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, επισήμανε: Πρόκειται για έγκλημα από την πλευρά της κυβέρνησης διότι είναι ξεπούλημα της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης υπέρ του Λάτση και το έγκλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ θα είναι σε βάρος της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας γιατί είναι κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και ίσως και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ο Μανώλης Περάκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σε δήλωσή του στο «Ρ», σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ενάντια στο ξεπούλημά τους από την κυβέρνηση και επανέλαβε την πρόταση που έκανε στο σωματείο για 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Ιούνη και πριν από αυτό, μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο για την ανεργία.