Ο «ψαράς» του Φεστιβάλ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003

Η αφίσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός, που παρουσιάζει εικαστικά τις εκδηλώσεις της κάθε διοργάνωσης. Το Φεστιβάλ, που κλείνει φέτος τα 44 χρόνια του, θα διεξαχθεί 21-30 του Νοέμβρη. Τη φετινή αφίσα του τη φιλοτέχνησε ο Τάσος Παυλόπουλος. Ο Τ. Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφιστική και ζωγραφική (1978-83) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Βαρσοβίας. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο σε πολωνικό διαγωνισμό αφίσας (1982) και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις Biennale αφίσας της Βαρσοβίας (1984, 1986) κ.ά.

Η αφίσα του 44ου Φεστιβάλ αποτελεί την απεικόνιση ενός ιδιότυπου ψαρά, κατασκευασμένου από παπιέ-μασέ, που είναι επιζωγραφισμένο. Εμπνευση του καλλιτέχνη, όπως δηλώνει ο ίδιος, υπήρξε ο ιδιαίτερος και πολυμορφικός διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ δημιουργών και θεατών μέσα από την κινηματογραφική ταινία, στοιχείο που αποδίδει με χιουμοριστικό και πρωτότυπο τρόπο.

Το 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, θα τιμήσει με προβολή του συνόλου των έργων τους τον κορυφαίο Γεωργιανό δημιουργό Οτάρ Ιοσελιάνι, ο οποίος εργάζεται στη Γαλλία, τον Κινέζο νεωτεριστή σκηνοθέτη Ουόνγκ Καρ Ουάι, ενώ θα πραγματοποιηθεί ρετροσπεκτίβα για το έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ για τη νέα σεζόν είναι το Φεστιβάλ Videodance που θα πραγματοποιηθεί στο νέο πολυχώρο BIOS, στην Αθήνα (13-19/9) και στη συνέχεια στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο «Ολύμπιον» (19-25/9).