ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το περιβάλλον στο στόχαστρο πολυεθνικών και κυβερνήσεων
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003

Οι ...μοντέρνοι ρύποι (αιωρούμενα σωματίδια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες) πνίγουν την Αθήνα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις
Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος σήμερα και το μόνο που δε γιορτάζει είναι ακριβώς το ...περιβάλλον. Κι αυτό, καθώς, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας το περιβάλλον δέχεται καίρια πλήγματα στο όνομα της υποτιθέμενης βιώσιμης ανάπτυξης, που στην ουσία δεν αποτελεί παρά το άλλοθι για την ανεξέλεγκτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του.

Σε πλανητικό επίπεδο παρατηρούμε ότι προβλήματα, όπως το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», η τρύπα του όζοντος, η καταστροφή των υποτροπικών δασών, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών, η λειψυδρία, η υπερπαραγωγή διοξινών, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, η αλόγιστη χρήση ορμονών, διαρκώς οξύνονται κάτω από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών, ενώ οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, πέρα από τις χιλιάδες ανθρωποθυσίες που προκαλούν, καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα στα φυσικά οικοσυστήματα και στο πολιτιστικό περιβάλλον.

Στη χώρα μας η «νέα τάξη πραγμάτων» και στο περιβάλλον που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κάτω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει αποτέλεσμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ανάθεση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην άγρια κατανάλωσή τους προς όφελος της κερδοσκοπίας. Την καταστροφική μάλιστα αυτή λαίλαπα η κυβέρνηση φροντίζει να τη νομιμοποιήσει, νομοθετώντας κάθε φορά υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Για παράδειγμα: Η καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Ο νόμος 2971/2001 επιτρέπει την τσιμεντοποίηση των αιγιαλών και παραλιών από τους ιδιώτες. Ο ψευδεπίγραφος νόμος 2965/2001 μετατρέπει το Λεκανοπέδιο σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη. Οι νόμοι για τα Ολυμπιακά έργα αφανίζουν δασικές εκτάσεις, ελεύθερους χώρους και βιότοπους. Ο νόμος 3127/2003 χαρίζει στους καταπατητές προς τσιμεντοποίηση όλες τις δασικές εντός σχεδίου εκτάσεις, ενώ ο νέος δασοκτόνος νόμος που ετοιμάζεται πυρετωδώς έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της ρεμούλας και της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η κυβέρνηση τα βλέπει όλα ...πράσινα!

Παρ' όλα αυτά η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, σε χτεσινό μήνυμά της δε διστάζει να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας, μιλώντας «για μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος», με αναφορά και σε μια σειρά από μέτρα και δράσεις για περισσότερο πράσινο, αναπλάσεις, περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κλπ., που μόνον η ίδια προφανώς βλέπει... Επίσης, σε χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Αγιο Κοσμά η υπουργός δε δίστασε να ...υπερηφανευτεί για τα έργα που γίνονται στο θαλάσσιο μέτωπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα οποία όχι μόνον τσιμεντοποιούν ένα μεγάλο μέρος της παραλίας, αλλά οδηγούν και στον αποκλεισμό των κατοίκων από τη θάλασσα λόγω της ιδιωτικοποίησης που προωθείται για τις μετα-ολυμπιακές χρήσεις.

Ανάλογα υποκριτικά μηνύματα εκδόθηκαν και από τη ΝΔ.

Συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως

Στην αντίπερα όχθη, οι μαζικοί φορείς και οι εργαζόμενοι της χώρας ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη σημερινή μέρα με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, με τις οποίες θα απαιτήσουν να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα της ζωής διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως.