«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ωφελεί μόνο τα μονοπώλια

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πέμπτη 5 Ιούνη 2003

Motion Team

Μόνον οι ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι θα επωφεληθούν από την προτεινόμενη αναδιάρθρωση της ενέργειας, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Αλυσσανδράκης τόνισε: «Εχουμε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην απελευθέρωση της ενέργειας που προωθεί η ΕΕ. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση ωφελεί μόνον τους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος για τη λαϊκή οικογένεια, στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και στη θέση των εργαζομένων του συγκεκριμένου τομέα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ενέργεια δεν είναι απλά ένα καταναλωτικό προϊόν, αλλά ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοσκοπίας, αλλά πρέπει να ανήκει στο δημόσιο ως λαϊκή περιουσία. Κατά συνέπεια, δε θα μπούμε στη συζήτηση για τις λεπτομέρειες, τους όρους και την επιτάχυνση της φιλελευθεροποίησης και για τους σχετικούς κανόνες ανταγωνισμού, αλλά θα στηρίξουμε τις προτάσεις συνολικής απόρριψης των προτεινόμενων νομοθετημάτων που έχει καταθέσει η πολιτική μας ομάδα.

Επιτρέψτε μου, εντούτοις, κάποια σχόλια για τον κανονισμό για τα δίκτυα. Μέσω αυτού προωθείται η αύξηση των εξαγωγών από τα ισχυρά κοινοτικά μονοπώλια, που θα επωφεληθούν από την υποβάθμιση του πραγματικού κόστους μεταφοράς. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των ομίλων που θα εξάγουν ενεργειακό προϊόν με μετακύληση των νέων οικονομικών βαρών στις λαϊκές οικογένειες που θα εισάγουν αντίστοιχα. Παράλληλα, η αύξηση των εξαγωγών θα περιορίσει την ανάπτυξη σταθμών παραγωγής στα ασθενέστερα κράτη-μέλη, που θα αξιοποιούσαν εγχώριες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, ο έλεγχος των εθνικών δικτύων μεταφοράς μετατοπίζεται από τα κράτη-μέλη προς την Επιτροπή, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δυνατοτήτων εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα μπορούσε να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση και να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών κάθε κράτους-μέλους.

Οι διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, διασφάλιση φτηνής ενέργειας, αξιοποίηση εγχώριων πηγών. Προϋπόθεση είναι μια πολιτική αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών, εντελώς αντίθετη από αυτή που προωθεί ο κανονισμός και γενικότερα η πολιτική της ΕΕ».

Οι εργαζόμενοι

Σε σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν χτες να προχωρήσουν όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στον όμιλο των ΕΛΠΕ στη σύσκεψη που έκαναν - μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας - για να αντιδράσουν στο ξεπούλημα της επιχείρησης στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ετσι, μετά την προχτεσινή κατάληψη η επόμενη αγωνιστική απάντηση θα είναι συγκέντρωση την Τρίτη 10 του Ιούνη στο υπουργείο Οικονομίας και πορεία στη Βουλή. Οι ενημερωτικές συνελεύσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα στη συνέχεια θα καταλήξουν στη Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στα μέσα του Ιούνη, όπου θα οριστικοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από την άλλη συμφώνησαν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, καταθέτοντας όμως διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, που δίνει προοπτική και δε μένει μόνο στην ακύρωση του ξεπουλήματος, αλλά και επιπλέον αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ένταση του αγώνα.

Συγκεκριμένα, πρότειναν η συγκέντρωση στις 10 του Ιούνη να συνδυαστεί με 48ωρη απεργία και πολύμορφες κινητοποιήσεις με συνεχείς πορείες και συγκεντρώσεις έξω από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οσον αφορά στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων έκαναν ξεκάθαρο ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν ως πολιτικό ζήτημα το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ καθώς οι αιτίες βρίσκονται στις πολιτικές που προβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει προοπτική και δεν είναι άλλη από την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου το πετρέλαιο, βασικός κλάδος παραγωγής, θα είναι λαϊκή περιουσία.

Στον Λάτση οι μετοχές

Στον Λάτση πέρασε χτες το 16,65% των μετοχών των ΕΛΠΕ με το τίμημα των 326,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι από χτες ο Λάτσης είναι μεγαλομέτοχος των ΕΛΠΕ, ενώ το ποσοστό του σε περίπου 5 μήνες οπότε θα ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της «Πετρόλα», θα φτάσει στο 25%! Στο μεταξύ, χτες με ανακοίνωσή της προς το ΧΑΑ, η «Πετρόλα» γνωστοποίησε ότι ακυρώνεται το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Σήμερα όμως ξεκινάει και η τελευταία διαδικασία για το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), αφού οι υποψήφιοι μνηστήρες, η γερμανική «Ruhr Gaz», η ρωσική «Gaz Prom» αλλά και η ισπανική «Gaz Natural», θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, από το Data Room της. Για την ισπανική εταιρία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά της είναι εκπρόθεσμη, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να την εντάξει στο διαγωνισμό.