ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Οι εφοπλιστές καταλαβαίνουν μόνο όταν σταματάει η προπέλα»
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003

Προς νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες
Ετοιμοπόλεμοι είναι οι ναυτεργάτες για να αναχαιτίσουν την ξέφρενη επίθεση που έχει εξαπολύσει το μαύρο μπλοκ, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εφοπλιστές, σε κάθε ναυτεργατική κατάκτηση. Ηδη το μπάρκο έχει μετατραπεί σε σύγχρονο κάτεργο, πετιούνται κατά εκατοντάδες στον εφιάλτη της ανεργίας, ενώ βλέπουν να κατεδαφίζεται το ΝΑΤ, ο «Οίκος Ναύτου», ολόκληρο το κοινωνικοασφαλιστικό οικοδόμημα που έχτισαν φτύνοντας αίμα μέσα στα βαπόρια των Ελλήνων εφοπλιστών. Την απόφασή τους για την οργάνωση νέων αγώνων έκαναν χτες σαφή, συμμετέχοντας μαζικά στη σύσκεψη, με θέμα ακριβώς την οργάνωση της πάλης, των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων. Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ. Με βάση τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας «έκλεισε» τη διαδικασία ως εξής: «Λοιπόν, ανεβάζουμε τα μανίκια και ξεκινάμε. Τη Δευτέρα η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Οι εφοπλιστές καταλαβαίνουν μόνο όταν σταματάει η προπέλα».

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, αντιπροσωπεία των παρευρισκομένων, μαζί με συνδικαλιστές, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το νέο γύρο κινητοποιήσεων, έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος απουσίαζε και στη συνέχεια στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι ναυτεργάτες εκτίμησαν ότι η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, την οποία προσυπογράφει και η ΝΔ, υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους εφοπλιστές, ενώ η δική τους θέση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ο κατάλογος των υπερπρονομίων που δόθηκαν από πέρσι μέχρι και φέτος και τα όσα είναι έτοιμα να δοθούν στους εφοπλιστές, που παρέθεσε ο Γ. Τούσσας, αναφέροντας παράλληλα τι έχουν υποστεί το ίδιο διάστημα οι ναυτεργάτες, δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γ. Μανουσογιαννάκης είπε προς τους ναυτεργάτες ότι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Ανεργία, φορολογία, ακρίβεια για μας, συσσώρευση πλούτου για τους εφοπλιστές». Τους κάλεσε δε να δώσουν το μαζικό τους «παρών» και στην εργατική αντισύνοδο στη Θεσσαλονίκη.