Η Ρωσική Πρωτοπορία στο προσκήνιο
Σάββατο 7 Ιούνη 2003

Βασίλι Καντίσκι:«Ζωγραφισμένη πορσελάνη» (1921)
Την «αφρόκρεμα» του πολύπτυχου καλλιτεχνικού κινήματος που έπαιξε ρηξικέλευθο ρόλο στη σύγχρονη παγκόσμια τέχνη, την οποία επηρεάζει μέχρι σήμερα, και έγινε ευρύτερα γνωστό με τον τίτλο Ρωσική Πρωτοπορία θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό μέσα από τη μεγάλη έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που άνοιξε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, με τίτλο «Τέχνη και Ουτοπία».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 81 έργα 14 καλλιτεχνών των αρχών του περασμένου αιώνα (1900-1930), οι οποίοι συναποτελούν τους βασικούς εκφραστές των διαφόρων καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, όπως της αφαίρεσης, του κυβοφουτουρισμού, του σουπρεματισμού, του κονστρουκτιβισμού. Πρόκειται για τους Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ροτσένκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Ολγα Ροζάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Πάβελ Φιλόνοφ, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κλιούν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα και Ελ Λισίτσκι.

Τα έργα προέρχονται από την περίφημη συλλογή Κωστάκη, που απέκτησε πριν μια πενταετία το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εκτός από τα έργα, στην Αποθήκη Β1 του λιμανιού θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σειρά σπάνιων ντοκουμέντων της ίδιας περιόδου, όπως έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κατάλογοι και μανιφέστα των καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται και αυτά επίσης στη συλλογή Κωστάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990).