Σούδα κι αράξαμε στο βάλτο
Κυριακή 15 Ιούνη 2003

Σούδα, από το λατινικό «σούντα», που σημαίνει χαράκωμα. Στα ελληνικά έχουμε δυο χρήσεις της λέξης. Η μια σημαίνει χαντάκι όπου στέκουν και λιμνάζουν βρώμικα νερά ή στενό πέρασμα η άλλη.

Αυτά, σύντροφοι, τα λέει το λεξικό. Και για πρώτη φορά θα συμφωνήσω με την άποψη πως το NATO υλοποιεί τόσο με το παλιό όσο και με το καινούριο του δόγμα, απολύτως, το γράμμα του λεξικού εκτός από το... πνεύμα του.

Στη Σούδα της Κρήτης - εκεί που γράφεται καινούρια λαμπρή ιστορία ηρώων «Ράμπο», που ορμούν μεθυσμένοι ή απλώς αποκτηνωμένοι, μέσα σε σπίτια και δέρνουν γριές, που την πέφτουν σε νεαρές Κρητικοπούλες για να νιώσουν άντρες διά του βιασμού, ή ορμάνε τρεις τέσσερις μαζί εναντίον νεαρού περαστικού ιθαγενούς επειδή δεν τους άρεσε η φάτσα του - σ' αυτήν την ελληνική σούδα θα λιμνάζουν τα βρώμικα νερά της αντιτρομοκρατικής ναυτικής βάσης που προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα. Χαντάκι το χαντάκι, βάλτο το βάλτο, πέρασμα το πέρασμα των εχθρών χτίζεται η νέα... Μεγάλη Ελλάδα. Απ' τη σούδα, το στενό πέρασμα, θα φανεί κι ο άλλος κόσμος, ο εφικτός, της καλής παγκοσμιοποίησης που λέει κι ο ΣΥΝασπισμός των κινημάτων και της οικολογίας. Δεν ξέρω αν τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές της περιοχής συμφωνούν με το ΣΥΝ ή με το λεξικό και τις λιμνάζουσες ιδεολογικές και στρατοκρατικές βρώμες που συνωθούνται στις ΝΑΤΟικές βάσεις απανταχού της Γης. Ξέρω ότι ο λαός εκεί όπου ανθεί ένα ακόμη άνθος του κακού του... δυτικού πολιτισμού αντιστέκεται. Ισως όχι όσο του πρέπει και μπορεί, αφού στο αθηνόκεντρο οι πρόθυμοι υποτελείς αγωνίζονται να πείσουν πως το νέο NATO «μας» και λεφτά θα φέρει και πελάτες στα μπορντέλα. Φτάνει οι... εργαζόμενες κι οι εργαζόμενοι σ' αυτά να είναι επίσης ιθαγενείς κι όχι εισαγωγής.

Γιατί, σύντροφοι, θα καταλάβατε από την τελευταία ανακοίνωση του αμερικάνικου ιερατείου, οι καλοί αυτοί κυβερνήτες του κόσμου θέλουν οι πουτάνες να μένουν στον τόπο τους. Το ίδιο και οι δούλοι που παράγονται από τους πολέμους, τα εμπάργκο, τη φτώχεια και τις εισβολές, όπου το αφεντικό επιθυμεί. Κι αυτοί στις χώρες τους πρέπει να μένουν. Να είναι, μάλιστα, κι ευτυχισμένοι που κάποιος καπιταλίστας θα έρθει και θα επενδύσει πάνω τους το άγιο του κεφάλαιο. Γι' αυτό και είναι εναντίον του εμπορίου λευκής σαρκός και της διακίνησης πόρνων ή εμπορίας παιδιών. Αμα φύγουν όλες οι πουτάνες από τα εξωτικά φτωχικά μέρη που ζουν, άμα τα παιδιά που δουλεύουν από τα πέντε κι έξι τους χρόνια στην Ασία ή τη Νότιο Αμερική αναζητήσουν δουλιά στη Δύση, τότε τι λόγο έχει να επενδύει ο Αμερικανός τον πλούτο του εκτός ΗΠΑ;

Σύντροφοι τα περάσματα, τα χαρακώματα, οι σούδες, πρέπει να στομώσουν από τους εξολοθρεμένους εξολοθρευτές. Αλλιώς τα βρώμικα νερά του ιμπεριαλισμού θα μας πνίξουν και θα μείνει ν' ακούγεται στην κάθε σούδα η φωνή του ΚΚΕ σαν της Κασσάνδρας λίγο πριν από τον εξανδραποδισμό της Τροίας. Σύνορα δεν υπάρχουν πια στο Αιγαίο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και οι ΣΥΝ αυτοίς τα πούλησαν σε φτηνή τιμή. Και δε θα ξαναχαραχτούν χωρίς αιματηρούς πατριωτικούς αγώνες αντιφασιστικούς, αντινεοταξίτικους σήμερα. Είχε δίκιο η μακαρίτισσα η μάνα μου που μου 'λεγε από παιδί: «Πρόσεχε παιδί μου, μην κάθεσαι στη σούδα, θα σε πάρει ο αέρας ή θα πέσεις και θα χαθείς». Και δεν είχε βεβαίως διαβάσει στο λεξικό τι σημαίνει σούδα. Απλώς το ήξερε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ