ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης!

Κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να πείσουν ότι θα ισχύσουν όρια στο χρηματιστηριακό τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, αλλά ο νόμος που ψήφισαν είναι σαφής

Σάββατο 18 Μάρτη 2000

Να «διασκεδάσει» τις αντιδράσεις, αλλά και να συγκαλύψει την πραγματικότητα που δημιουργεί η κυβερνητική απόφαση για αύξηση χωρίς όρια του ποσοστού των αποθεματικών των Ταμείων, που θα μπορούν να διοχετεύονται στο Χρηματιστήριο - μέσω της συγκρότησης Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας - επιχείρησε χτες, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου.

Ανάλογη προσπάθεια έγινε και από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «δεν επιτρέπεται να αμφιβάλλετε»! Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι δε θα γίνει υπέρβαση του ορίου που ισχύει σήμερα, για το ύψος των αποθεματικών που μπορούν να «παιχτούν» στο Χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο, είπε, «απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη πολλών παραγόντων, που θα πρέπει να συλλειτουργήσουν για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση και αφορά το ποσοστό εντός του 20% για επενδύσεις με κινητές και ακίνητες αξίας».

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης για τη συγκρότηση της Επιτροπής και έκανε λόγο για κινδυνολογία με προεκλογικές σκοπιμότητες. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ισχύει πάντα ο νόμος 2676/99 που έχει καθορίσει πλαφόν 20% για επενδύσεις σε μετοχές, που από το 2001 θα ανέλθει στο 23%. Ωστόσο, το πλαφόν είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, αφού με «παράθυρο» του νόμου (παρ. 2γ άρθρο 40) προβλέπεται ότι «επενδύσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο των οριζομένων στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπονται ύστερα από την έκδοση κοινής απόφασης του υπουργού Εργασίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και μετά από προηγούμενη εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας...». Η υπέρβαση των ποσοστών προβλέπεται ρητά και στην απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, μιλώντας σε εκπομπή του «PLANET», αποκάλυψε πως μετά την κινητή περιουσία του ΙΚΑ, παραδίδονται στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και οι περιουσίες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ) και του ΟΓΑ, για να τις «παίζει» εν λευκώ στο Χρηματιστήριο.

Επιχειρούν τη διάλυση των Ταμείων

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε σχετικά: «Πριν από λίγους μήνες, στην επίσκεψη του κ. Νεκτάριου, διοικητή του ΙΚΑ, στη ΓΣΕΕ μόνο η παράταξη της ΔΑΣ αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στη λογική και την επιδίωξη της κυβέρνησης να ρίξει στον τζόγο τις εισφορές και τους κόπους των εργαζομένων. Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ είχαν συμφωνήσει. Οπως επίσης είχαν συμφωνήσει και με την "αξιοποίηση" του 20% και του 23%. Μπροστά στις εκλογές, κυβέρνηση και βιομήχανοι, με τη συνηγορία και της ΓΣΕΕ, επιχειρούν να λεηλατήσουν και, τελικά, να διαλύσουν τα Ταμεία. Καλούμε την εργατική τάξη και γι' αυτό το λόγο να τους καταδικάσει και να ενισχύσει το ΚΚΕ. Τα αποθεματικά των Ταμείων υπάρχουν τρόποι να αξιοποιούνται, όπως έχει προτείνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από τον τζόγο και την κερδοσκοπία».

Να διευκολύνει την κυβέρνηση, προσπάθησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη συγκρότηση της Επιτροπής, είπε πως «εν θερμώ συζητούνται πολλά στη χώρα μας»!!! Στη συνέχεια, σημείωσε πως η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει με την αξιοποίηση των αποθεματικών, αλλά απλώς «να μη μπουν τώρα τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο». Ο αν. γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης, σε χτεσινή γραπτή του δήλωση, επαναλαμβάνει τη θέση για «απελευθέρωση των αποθεματικών» και δημιουργία «ειδικού τύπου αμοιβαίου κεφαλαίου συνταξιοδοτικού σκοπού»...