Απάτες και αυταπάτες
Κυριακή 19 Μάρτη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αυτής της βδομάδας. Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη την περασμένη Τρίτη, η συντονισμένη παρέμβαση κυβέρνησης, τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματιών την Τετάρτη, οι εξαγγελίες για τη «στήριξη» την Πέμπτη, δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του χρηματιστηριακού τζόγου, αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν και καλλιεργούνται στους εργαζόμενους με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη από δημοσιογράφο για το πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

«Το Χρηματιστήριο, τόνισε, είναι η εικόνα και η αντανάκλαση της ελληνικής οικονομίας και, γενικότερα, της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένα ίδρυμα μέσα στο οποίο με πολύ ευκολότερο τρόπο από ό,τι γινόταν παλιότερα, μέσω του τραπεζικού συστήματος ή άλλων μηχανισμών, συντελείται η συγκέντρωση πλούτου, ο οξύτατος ανταγωνισμός των ισχυρών επιχειρηματιών, αλλά και η συμπόρευσή τους για να φάνε τις λαϊκές αποταμιεύσεις, τον κόπο και τον ιδρώτα μερικών χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι πίστεψαν ότι μπορεί να αντισταθμίσουν την αρνητική πορεία του βιοτικού τους επιπέδου ποντάροντας στο Χρηματιστήριο».

Οσο για το ποιος θα βγει κερδισμένος απ' αυτές τις εξελίξεις, δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη Συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών αποδεικνύουν ότι οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες θα βάλουν αρκετά ακόμη τρισεκατομμύρια στα χρηματοκιβώτια τους στο όνομα της «στήριξης» του Χρηματιστηρίου. Φθηνά δάνεια για την επανάκτηση των μετοχών τους, φορολογικές απαλλαγές αν αγοράζουν μετοχές των ίδιων των επιχειρήσεών τους, μείωση των νεοεισερχόμενων μετοχών κ.ά., αποτελούν το νέο και γενναιόδωρο «πακέτο» παροχών της κυβέρνησης για την οικονομική ολιγαρχία.