Κατήγγειλαν απερίφραστα τη δημιουργία Ευρωστρατού
Σάββατο 21 Ιούνη 2003

Με μια πολιτική εκδήλωση, που έστειλε χωρίς μισόλογα καθαρό μήνυμα ενάντια στον Ευρωστρατό, ξεκίνησε προχτές το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 12ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, στο θέατρο του Δάσους, στον Αγιο Παύλο. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και στο πάνελ κάθισε ο πρόεδρός της Μιγκέλ Μαδέιρα, ο Αρβιντ Κάιζερ, εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ.

Η επιλογή του θέματος δεν ήταν τυχαία. Η εκδήλωση ήταν η κορύφωση για την εξάμηνη καμπάνια της ΠΟΔΝ ενάντια στον Ευρωστρατό και παράλληλα ένας σταθμός στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση της νεολαίας της Ευρώπης, όπως είπε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ανοίγοντας τη συζήτηση.

«Ο Ευρωστρατός δεν είναι αποκομμένος από τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Μιγκέλ Μαδέιρα, δηλαδή την πολιτική που ξεζουμίζει τους λαούς, αφαιρώντας τους κατακτήσεις και δικαιώματα και που εφαρμόζουν χέρι χέρι δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ο Μ. Μαδέιρα θύμισε τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και «έσπασε τις αυταπάτες» ότι δήθεν η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση αυτονόμησής της από τις ΗΠΑ. Το πραγματικό αντίπαλο δέος στις δολοφονικές μηχανές, αυτό που φοβούνται και οι ηγέτες της ΕΕ είναι οι καταπιεσμένοι, οι λαοί, είπε κλείνοντας καταχειροκροτούμενος.

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί - είναι το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», ήταν τα συνθήματα των εκατοντάδων νέων, μελών και φίλων της ΚΝΕ, που ήρθαν να επισφραγίσουν τα λόγια του.

Στο μύθο της υποτιθέμενης «αντίστασης της ΕΕ για τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ» αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Α. Κάιζερ. Ξεσκέπασε την υποκρισία της κυβέρνησης της χώρας του, της Γερμανίας, που σήμερα προετοιμάζει το λαό να «πληρώσει τα σπασμένα» αυτού του πολέμου και των επόμενων που ετοιμάζονται, με μαζικές απολύσεις, τσάκισμα των κοινωνικών παροχών και συρρίκνωση των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων. Υπάρχει όμως και η άλλη Γερμανία: 10.000 υπογραφές νέων συνέλεξαν αυτό το εξάμηνο τα μέλη της SDAJ από όλη τη Γερμανία στο πλαίσιο της εξάμηνης καμπάνιας, τις οποίες μέσα σ' ένα πανηγυρικό κλίμα παρέδωσε στην ΚΝΕ για να κατατεθούν από το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για τα τμήματα του Ευρωστρατού που έχουν αναπτυχθεί ήδη ως δυνάμεις κατοχής στα Βαλκάνια, μίλησε ο Μ. Κωνσταντινίδης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να στραφεί αυτός ο στρατός ενάντια στους λαούς της Ευρώπης.

Το κλίμα θερμάνθηκε στο θέατρο του Δάσους ιδιαίτερα όταν πήραν το λόγο, για να εκφράσουν σύντομους αγωνιστικούς χαιρετισμούς, οι εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Επανίδρυσης και της Γενικής Ενωσης Σπουδαστών Ιράκ και τα συνθήματα για τη διεθνιστική αλληλεγγύη έπεφταν βροχή από τους κατασκηνωτές.