ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Οι 90 δραχμές έγιναν ... ευρωλεπτά!

Ανατιμήσεις που φτάνουν και το 170% στις ...«μέσες τιμές λαϊκής αγοράς» ομολογούν, την τελευταία διετία, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης

Τρίτη 24 Ιούνη 2003

ICON

Η εισαγωγή του ευρώ αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα ενός ακόμα κύκλου ανατιμήσεων και ακρίβειας σε όλο το φάσμα των ειδών κατανάλωσης, πρώτα και κύρια στα τρόφιμα. Η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς έδωσε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία στους μεγαλοεπιχειρηματίες να φουσκώσουν τις τιμές στα διάφορα είδη. Με έναν πρωτοφανή αυτοματισμό επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τη στάση της κυβέρνησης, που με δογματικό πλέον τρόπο αρνείται κάθε περίπτωση για οποιουδήποτε τύπου έλεγχο επί των τιμών.

Το όργιο της αισχροκέρδειας σε βάρος των εργαζομένων-καταναλωτών, όπως αυτό εκδηλώθηκε και με την ευκαιρία της εισαγωγής του ευρώ, αποτυπώνεται ακόμα και στα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αποκαλυπτικές είναι οι τιμές του Ιούνη του 2001 - της προ ευρώ εποχής, δηλαδή - σε σύγκριση με αυτές που δίνει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου αυτές τις μέρες. Η πρόκληση της αυθαιρεσίας είναι τόσο τεράστια που οι 90 δρχ. που κόστιζε το καρπούζι στις 22 του Ιούνη του 2001, μεταφράζονται περίπου σε ...90 λεπτά το προηγούμενο Σάββατο, 21 του Ιούνη.

Οι τιμές σε 21 οπωροκηπευτικά μέσα σ' αυτά τα δύο χρόνια έχουν αυξηθεί μέχρι 169% (παίρνοντας ως συγκρινόμενη τιμή της 21ης του Ιούνη 2003 τις μέσες τιμές οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές που δίνει το παρατηρητήριο). Προεξάρχουσα στις ανατιμήσεις θέση κατέχει το καρπούζι, που κόστιζε 90 δρχ. το κιλό (σε ευρώ 0,26) τον Ιούνη του 2001, και τώρα πουλιέται, ούτε λίγο-ούτε πολύ, με 0,85 και 0,90 ευρώ. Το ποσοστό της ανατίμησης από τα 0,26 στα 0,85 λεπτά, είναι της τάξης του 226,9%!!!

Μεγάλες ανατιμήσεις έχουν και τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα, όπως:

«Τσουχτερές» «αναπροσαρμογές» σε ευρώ έχουν μια σειρά ακόμα κηπευτικών σ' αυτή τη διετία, όπως τα λεμόνια κατά 77,19%, τα ραδίκια κατά 45,39%, τα καρότα κατά 40%, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κατά 33,74%. Και βέβαια, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι αυτές είναι οι ανατιμήσεις όπως εμφανίζονται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης με την ένδειξη «μέσες τιμές λαϊκής αγοράς», πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η ακρίβεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι καταναλωτές είναι πολύ πιο έντονη.