Απώλεια ανθρωπιάς
Τρίτη 24 Ιούνη 2003

Σκηνή από την ταινία «Απώλειες πολέμου»
Επιμένουμε γελαστά, ελληνικά και κλασικά... Η αγαπημένη μας «Χαρτοπαίχτρα» του Αλέκου Σακελλάριου θα προβληθεί από το STAR στις 21.05 για να μας χαρίσει το μοναδικό πράγμα που αυτή τη στιγμή μας σώζει για 94', το γέλιο. Με τους: Ρένα Βλαχοπούλου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Κώστα Βουτσά και άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Από τις ξένες ταινίες ταινίες ξεχωρίζουμε τις «Απώλειες πολέμου», του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που θα προβληθούν στη 01.30 από το MEGA. Ο σκηνοθέτης ξεκινώντας από ένα συγκλονιστικό και ασυγχώρητο αληθινό περιστατικό, το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής Βιετναμέζας από Αμερικανούς στρατιώτες, θέτει για άλλη μια φορά τα μεγάλα ερωτήματα, που δυστυχώς παραμένουν ακόμη αναπάντητα από τους ενόχους, ενώ τα εγκλήματα και οι βιασμοί στο όνομα του θεού και της αρετής συνεχίζονται και στις μέρες μας... Πού είναι τα όρια ανάμεσα στον επιτρεπόμενο -εν καιρώ πολέμου φυσικά- φόνο , και πού βρίσκεται ο ανεπίτρεπτος και ποινικά κολάσιμος φόνος; Τιμωρείται ο ένοχος ή την πληρώνει ο έντιμος στρατιώτης που δεν αντέχει την αδικία και καταγγέλλει το διπλό απάνθρωπο έγκλημα στις στρατιωτικές αρχές; Τελικά μιλάμε για απώλειες πολέμου ή για απώλεια ανθρωπιάς; Παίζουν οι Μάικλ Φοξ, Σον Πεν, Ντον Χάρβεϊ και Τάι Του Λι.

Και συνεχίζουμε με τα «Παιχνίδια ολέθρου», του Φίλιπ Νόις, που θα προβληθούν στις 21.00 από το MEGA. Πρόκειται για μια καλογυρισμένη περιπέτεια κατασκοπίας που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του πρώην αναλυτή της CIA (!) Τομ Κλάνσι. Δεν πρέπει να ενδιαφέρει και πολύ το θεατή η θέση του συγγραφέα και σεναριογράφου, αφού έτσι κι αλλιώς δηλώνεται από το αξίωμά του και μόνον. Η προσοχή του θα πρέπει να στραφεί, εάν φυσικά επιμένει να δει την ταινία, στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή εάν ως θρίλερ κατασκοπίας πέτυχε το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να μας κρατάει σε συνεχή αγωνία. Φαίνεται ότι ο Νόις, παρόλο που τον δυσκόλεψε το κακό σενάριο και παρ' όλες τις ιδεολογικές σοβαρές αντιρρήσεις που έχουμε με το μήνυμα της ταινίας, κέρδισε την προσοχή μας. Πρωταγωνιστούν οι Χάρισον Φορντ και Αν Αρτσερ.