ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΜΕ
Ενας χρόνος χωρίς το δάσκαλο

Προσφορά στη μνήμη του Γ. Μωραΐτη

Πέμπτη 26 Ιούνη 2003

Τον κομμουνιστή παιδαγωγό και συγγραφέα Γιώργο Μωραΐτη, που έφυγε από τη ζωή, αγωνιζόμενος και όρθιος πριν από έναν ακριβώς χρόνο, θυμούνται και τιμούν οι συνεργάτες του στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ. Σε σχετική ανακοίνωση το Γραφείο του Τμήματος τονίζει:

«Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό χαμό του δασκάλου μας και υπεύθυνου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ, Γ. Μωραΐτη.

Ο Γ. Μωραΐτης αποτέλεσε μια εξέχουσα προσωπικότητα και η συμμετοχή του στους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος τον έφερε σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες και δασκάλους, όπως τη Ρόζα και το Γιάννη Ιμβριώτη, τον Κώστα Σωτηρίου, τον Μ. Τριανταφυλλίδη, τον Χ. Θεοδωρίδη, τον Π. Λεκατσά, τον Γ. Κορδάτο, το έργο και την πορεία των οποίων, επάξια και με συνέπεια, συνέχισε. Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και από το 1976 ήταν υπεύθυνος του Τμήματος μελέτης Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ.

Ο μαρξιστής Παιδαγωγός Γ. Μωραΐτης, μέσα από το πλούσιο συλλογικό και συγγραφικό του έργο, ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΚΜΕ προχώρησε στην επεξεργασία προτάσεων για τη δημιουργία του ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου, του σχολείου της πολυτεχνικής εκπαίδευσης, που στήριζαν την πολιτική του Κόμματος στην πάλη για το λαϊκό μέτωπο και τη λαϊκή Παιδεία.

Ασχολήθηκε ενδελεχώς με το πρόβλημα της ενότητας, της συνέχειας και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, για το δημόσιο σύστημα παιδικών κέντρων προσχολικής διαπαιδαγώγησης, για τις τεχνικές μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, για τη λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων κ.ά.

Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στις Κνίτισσες και στους Κνίτες και μέσα από τα "αντιμαθήματα" και τις "αντιδιαλέξεις" του αποκάλυπτε του κρυφούς και φανερούς στόχους του σημερινού σχολείου που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ταυτόχρονα και μέσα από τις γραμμές του ΕΣΥΝ προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της συγκρότησης αντιναρκωτικού μετώπου, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά.

Ο σύντροφός μας Γ. Μωραΐτης ήταν για μας, τα μέλη των εκπαιδευτικών Τμημάτων του ΚΜΕ, το υπόδειγμα του κομμουνιστή δασκάλου. Με την καθοδήγησή του λειτούργησαν πάνω από δυο δεκαετίες τα τμήματα των νηπιαγωγών, των δασκάλων, των φιλολόγων και των φυσικομαθηματικών με αξιόλογη δραστηριότητα και έκδοση υλικού. Ο Γ. Μωραΐτης συχνά έλεγε ότι το κύρος του Κόμματος και του ΚΜΕ ανεβαίνει μόνο όταν η ιδεολογική κατάρτιση είναι καθημερινό καθήκον μας. Οι συχνές αναφορές του στο έργο των κλασικών, κατέδειχναν την υποχρέωσή μας για την επιστροφή στο μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, ως προϋπόθεση για τη δουλιά μας. Ο Γ. Μωραΐτης μας δίδαξε όμως, και πάνω από όλα, την κομμουνιστική μας ανιδιοτέλεια και σεμνότητα για τα προβλήματα του λαού μας.

Στο χρόνο που πέρασε προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι της πολύχρονης προσφοράς του. Ετσι με τη βοήθεια του Κόμματος και του ΚΜΕ, το γραφείο και τα τμήματα του ΤΕΠ του ΚΜΕ λειτούργησαν. Γνωρίζουμε όμως ότι από εδώ και πέρα η καλύτερη προσφορά στη μνήμη του, όσο δύσκολο κι αν είναι να ειπωθεί κάτι τέτοιο, είναι η συνέχιση του έργου του στο ΚΜΕ, στο ΚΚΕ και στην υπόθεση της εργατικής τάξης γενικότερα. Εφυγε "όρθιος" και αγωνιζόμενος, όπως του ταίριαζε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που μας άφησε.

Στη μνήμη του Γ. Μωραΐτη, συμβολικά και τιμητικά προσφέρουμε 100 ευρώ στο "Ριζοσπάστη"».

Η οικογένεια

Σαν σήμερα, στις 26 Ιούνη 2002, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, στη μεγάλη πορεία που είχε οργανώσει το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, έπεσε μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, προδομένους από την καρδιά του. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει επίσης στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ για τη συνέχεια του αγώνα.