ΠΑΜΕ
Δε θα πειθαρχήσουμε στην «τρομο-συμφωνία»
Πέμπτη 26 Ιούνη 2003

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ενώ αποχωρούν από τη Βουλή
Την αντίθεσή της στην «τρομο-συμφωνία» έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης διατύπωσε χτες προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, η Γραμματεία Αθήνας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, τα στελέχη του ΠΑΜΕ παρέδωσαν υπόμνημα, κάτω από το οποίο -μέχρι στιγμής- έχουν υπογράψει 350 εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία. Λίγες ώρες πριν ο Κ. Σημίτης βάλει την υπογραφή του στο επαίσχυντο και αντιδημοκρατικό κείμενο, οι ταξικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι της χώρας μας έστελναν το μήνυμα ότι «τα σχέδιά τους δε θα περάσουν. Κανένας εργαζόμενος δε θα πειθαρχήσει».

«Χαλκά στα πόδια του κινήματος, που έρχεται να προστεθεί στους γνωστούς τρομονόμους, στη Σένγκεν και να επιβάλει τη βαρβαρότητα της νέας τάξης», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Βαγγέλης Βακάλης, παραδίδοντας το υπόμνημα και τις υπογραφές στον πρόεδρο της Βουλής. Στο υπόμνημά τους οι συνδικαλιστές σημειώνουν:

«Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, καταγγέλλουμε τη συμφωνία των ΗΠΑ - ΕΕ που προβλέπει ακόμη και έκδοση Ελλήνων εργαζομένων στις ΗΠΑ, όπου θα δικάζονται από τα δικαστήρια των Αμερικάνων.

Με τη συμφωνία αυτή αρκεί μια απλή αίτηση για να εκδοθεί στις ΗΠΑ οποιοσδήποτε εργαζόμενος. Αυτή η συμφωνία αποτελεί εν λευκώ παράδοση των εργαζομένων και του λαού στις ΗΠΑ. Συνιστά σοβαρό πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών της ΕΕ και της Ελλάδας. Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Είναι επιστέγασμα της Συμφωνίας Σένγκεν και των τρομονόμων που έχει ψηφίσει η ΕΕ, αποτελεί συνέχεια της αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, του δόγματος του προληπτικού πολέμου του ΝΑΤΟ και των άδικων πολέμων των ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ.

Καταγγέλλουμε την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε όλες τις αντιδραστικές συνθήκες που περιορίζουν δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και ετοιμάζεται ως Προεδρεύουσα της ΕΕ να υπογράψει στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιούνη τη "συμφωνία για την έκδοση".

Η εργατική τάξη με τον αγώνα της και την αλληλεγγύη των εργατών σε όλο τον κόσμο θα κουρελιάσει τις συμφωνίες των ΗΠΑ και ΕΕ. Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν, κανένας εργαζόμενος δε θα πειθαρχήσει».

«Λογική και θετική», χαρακτήρισε ο κ. Κακλαμάνης την ευαισθητοποίηση απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, διότι, όπως επισήμανε, «αφορά τα ατομικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαιικό σύστημα της Ευρώπης και ειδικότερα της χώρας μας, αλλά και το δικαιικό σύστημα των ΗΠΑ που σήμερα προκαλεί με τη λειτουργία του δικαιολογημένες ανησυχίες και επιφυλάξεις».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για να φέρει το θέμα στη Βουλή όπως έχει ζητηθεί και από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ εκτός από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, συμμετείχαν ο Φ. Βαρδής συνδικαλιστής του ΟΤΕ, ο Γ. Ποντικός μέλος της ΕΕ της ΟΤΟΕ, ο Γιάννης Τόλης πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, η Σούλα Ακζιώτη μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΠΑ και ο Κ.Τουμασάτος δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής νομικής υποστήριξης για τα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, ενώ έξω από τη Βουλή είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες συνδικαλιστές από σωματεία της Αθήνας. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

«Η επαίσχυντη αυτή συμφωνία - σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων - βρίσκεται στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που παίρνει το κεφάλαιο και τα πολιτικά του πιόνια, για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων που φουντώνουν σε όλο τον κόσμο και βάζουν σε κίνδυνο την κυριαρχία του. Ο κλάδος μας σε καμιά περίπτωση δε θα βρεθεί αδρανής μπροστά στην καταιγίδα των αντιδραστικών συμφωνιών, που οδηγούν στην πλήρη αιχμαλωσία την εργατική τάξη, τους αγωνιστές της και τα λαϊκά κινήματα».