Νέα αδίστακτη και άγρια επίθεση ΜΑΤ σε διαδηλωτές

Θύματα οι κάτοικοι του Οιτύλου Λακωνίας, που διαμαρτύρονταν χτες έξω από την εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» για το ξεπούλημα των σπηλαίων του Διρού

Παρασκευή 27 Ιούνη 2003

Την εξαιρετικά βίαιη επίθεση των ΜΑΤ δέχτηκαν χθες και οι κάτοικοι του Οιτύλου Λακωνίας, που συγκεντρώθηκαν έξω από την εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ ΑΕ) στην Αθήνα, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των σπηλαίων του Διρού!!! Οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί ηλικιωμένοι, γυναίκες και μικρά παιδιά, ξυλοκοπήθηκαν άγρια και δέχτηκαν σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων χημικών αερίων, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!

Η συγκέντρωση των κατοίκων του Οιτύλου είχε οριστεί για τις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΕΤΑ ΑΕ, προκειμένου να αποτραπεί η κατάθεση προσφορών για την εκμετάλλευση από ιδιώτη του μοναδικού στον κόσμο, ανυπολόγιστης φυσικής αξίας σπηλαίου της Βλυχάδας στο Διρό.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συγκεντρωμένων - που έφτασαν από το Οίτυλο με πούλμαν - από την Κόρινθο τέθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία. Οταν έφτασαν στο προορισμό τους, αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη αποκλείσει την είσοδο της στοάς, που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στο συγκρότημα γραφείων όπου στεγάζεται και η ΕΤΑ ΑΕ, στην οδό Βουλής κοντά στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, Τ. Χωμενίδη. Την ίδια ώρα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Η Μάνη δεν πουλιέται», ενώ στα χέρια τους κρατούσαν πανό που έγραφαν «Οχι στο ξεπούλημα των σπηλαίων του Διρού», «Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική μας κληρονομιά», «Τα σπήλαια δεν είναι ξενοδοχεία».

Ηταν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν χωρίς οίκτο. Στον προθάλαμο της ΕΤΑ ΑΕ, έξι ορόφους ψηλότερα, ο Τ. Χωμενίδης επέμενε, μιλώντας στην αντιπροσωπεία, ότι θα πάρει προσφορές για το ξεπούλημα των σπηλαίων. Στο πεζοδρόμιο, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να προχωρήσουν μέσα στη στοά για να φτάσουν στην είσοδο του συγκροτήματος γραφείων, στο οποίο βρίσκεται και η εταιρία. Αρχίζει τότε η χρήση των ροπάλων και στη συνέχεια οι διαδηλωτές «ψεκάζονται» με τα χημικά, που ίσως για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε κλειστό χώρο, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και τρεις ώρες αργότερα, όποιος διέσχιζε τη στοά αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με κάψιμο στα μάτια, αλλά και στο δέρμα του προσώπου, ενώ ανάλογο ήταν το πρόβλημα ακόμη και στο δρόμο!

Περίπου μία ώρα αργότερα, όταν η κατάσταση είχε ηρεμήσει, ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων και τον Τ. Χωμενίδη. Ο δήμαρχος Οιτύλου Π. Ανδρεάκος και δημοτικοί σύμβουλοι, με την «πολύτιμη» συμβολή των βουλευτών της ΝΔ Α. Δαβάκη, Π. Σκανδαλάκη και Π. Μαντούβαλου, δέχτηκαν την κατάθεση προσφορών και το ξεπούλημα των σπηλαίων του Διρού, με την προϋπόθεση ότι οι προσφορές θα κριθούν από πενταμελή επιτροπή, με πρόεδρο τον δήμαρχο και άλλα δύο μέλη της δημοτικής αρχής. Το αντάλλαγμα υποτίθεται ότι θα είναι η μεγάλη «επένδυση» από τον ιδιώτη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η χορήγηση στο δήμο του 12% του μισθώματος.