«Εφυγε» η κομμουνίστρια Ελένη - Ιναψ Καπετανίδου

Σήμερα η κηδεία, στις 10.30 το πρωί, από το νεκροταφείο Π. Φαλήρου

Σάββατο 28 Ιούνη 2003

«Εφυγε», στις 27.6.2003, από τη ζωή, πλήρης ημερών, η κομμουνίστρια Ελένη - Ιναψ Καπετανίδου, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια που την καθήλωσε στο κρεβάτι.

Η σ. Ελένη γεννήθηκε στη Σμύρνη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και γύρισε αναγκαστικά στην Ελλάδα, σαν πρόσφυγας, με την οικογένειά της, το 1924. Μαζί με τ' αδέλφια της εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ, έγινε μέλος του ΚΚΕ, πήρε ενεργό μέρος στην Αθάνατη Εθνική Αντίσταση και πάλεψε δραστήρια στο μαζικό κίνημα των γυναικών στα Γιαννιτσά.

Μετά την εγκατάστασή της στην Αθήνα συνέχισε την πατριωτική αγωνιστική δράση της, σαν αποτέλεσμα της οποίας πιάστηκε από το δοσίλογο κράτος μεταπελευθερωτικά. Γνώρισε όλους τους τόπους εξορίας των γυναικών: Τρίκερι, Χίο και το κολαστήριο της Μακρονήσου. Κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ.

Μετά από 4ετή κράτηση στα ξερονήσια, επέστρεψε το 1952 στην Αθήνα. Συνδέθηκε αμέσως με την ΕΔΑ και δούλεψε δραστήρια στο γυναικείο κίνημα στην περιοχή Μεταξουργείου και, κυρίως, στην Κυψέλη. Συνέχισε τον αγώνα με καθαρό μυαλό ως το τέλος της ζωής της, παρά τα 95 χρόνια της. Διάβαζε καθημερινά το «Ριζοσπάστη», άκουγε πάντα τον «902», ενίσχυε οικονομικά το ΚΚΕ.

Πρόσφατα, για συμπαράσταση στο λαό της Κούβας, μη μπορώντας η ίδια να επισκεφθεί το νησί, πρόσφερε το αντίτιμο για συμμετοχή 2 νέων αγωνιστών σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα. Στάθηκε πραγματικό παλικάρι ως το τέλος της ζωής της πλάι στον αγωνιστή αδελφό της Βασίλη. Οσοι τη γνώρισαν θα τη θυμούνται για πάντα.

Η σ. Ελένη κηδεύεται σήμερα Σάββατο 28.6.2003 στις 10.30 το πρωί, από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.