ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
«Θα τους μαυρίσουμε!»
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000

«Μας πήραν απ' τις σκηνές και μας πέταξαν εδώ μέσα. Εξι μήνες μετά και δεν έχει γίνει τίποτα...». Μια «βόλτα» στον καταυλισμό στην οδό Λάρνακας, στο Περιστέρι και μια συζήτηση με τους σεισμοπαθείς αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από την ημέρα του σεισμού. Τα λόγια της κυβέρνησης για αποκατάσταση των κατοίκων δεν ήταν τίποτα παραπάνω από... ψεύτικα και «μεγάλα». Την οργή και την αγανάκτηση αυτών των κατοίκων συνάντησε χτες ο Παναγιώτης Σοφός, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Αθήνας, που επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος πραγματοποίησε περιοδεία.

Η αγανάκτηση και τα παράπονα των κατοίκων ξεχείλισαν. «Θα τους "μαυρίσουμε"», λέει η γυναίκα που απλώνει έξω από το λυόμενο. «Μας έχει φάει η υγρασία, όλα τα λυόμενα είναι βρεγμένα γύρω γύρω. Οταν κάνει κρύο παγώνουν, όταν έχει ζέστη βράζουν. Εξι μήνες και έχουμε μείνει στο "θα". Θα τελειώσουν και οι εκλογές και δε θα μας θυμάται κανείς», λέει στον υποψήφιο του ΚΚΕ Π. Σοφό, ο οποίος την καλεί να κάνει την οργή της δύναμη και να ενισχύσει το ΚΚΕ στις εκλογές, για να παλέψει από καλύτερες θέσεις για τα δίκια του λαού και των εργαζομένων.

Οι κάτοικοι στον καταυλισμό είναι άνθρωποι της δουλιάς, του μεροκάματου. Τα ταξίματα της κυβέρνησης και των υπουργών για δάνεια, για βοήθεια πέφτουν στο κενό, αφού γι' αυτούς είναι κενό γράμμα. Ομως η παρουσία του ΚΚΕ στον καταυλισμό σε όλους δίνει ελπίδα. Αλλωστε, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι: «Εσάς σας ξέρουμε και πριν τους σεισμούς, αλλά και μετά από αυτούς στο πλευρό μας ήσασταν, αφού ό,τι μπορείτε κάνετε». Αυτοί που απουσίαζαν και απουσιάζουν επιδεικτικά είναι οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

«... να γράψεις ότι δεν είμαστε ζητιάνοι. Θέλουμε αυτά που δικαιούμαστε. Χαμηλότοκα δάνεια για να φτιάξουμε τα σπίτια μας. Η ζωή σε τούτα τα κουτιά δεν αντέχεται», λέει η κυρία Πόπη και χτυπά με μανία το λυόμενο. Ολοι οι κάτοικοι του καταυλισμού μένουν στην περιοχή της Ανθούπολης, στην περιοχή που ο σεισμός κυριολεκτικά διέλυσε, καθώς όλο το υπέδαφος είναι σκαμμένο γιατί παλιά έβγαινε κάρβουνο. Αμέσως μετά το σεισμό, τόσο από το δήμο, όσο και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπόσχονταν ότι θα ξεκινήσουν μελέτες ώστε να μη χτιστεί ξανά η περιοχή αυτή. Κι όμως έξι μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα. Οι κάτοικοι από μόνοι τους έχουν ξεκινήσει και φτιάχνουν τα σπίτια τους, πολλές φορές και χωρίς μελέτη μηχανικού, αφού τα οικονομικά τους είναι πενιχρά.

Η απάντηση, η λύση που δίνει στα προβλήματά τους ο Π. Σοφός και το ΚΚΕ, είναι ο αγώνας, το λαϊκό μέτωπο, το αντίπαλο δέος. «Να ενωθείτε, να δημιουργήσετε σύλλογο και μαζί με τους συλλόγους σεισμοπαθών των άλλων περιοχών να αγωνιστείτε. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Να ενισχύσετε το ΚΚΕ. Γιατί μόνο αν μας ενισχύσετε, θα μπορούμε να παλέψουμε στο πλευρό σας».