Ενωτικά ψηφοδέλτια κόντρα στη συμμόρφωση στη νέα τάξη

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στα τοπικά ΜΜΕ

Δευτέρα 20 Μάρτη 2000

Να καταδικάσουν με την ψήφο τους τα δύο μεγάλα κόμματα, να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά και να δείξουν την απόφασή τους ότι δε θα συναινέσουν με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα απ' τους συμπατριώτες της, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το κάλεσμα που απηύθυνε η ΓΓ του Κόμματος, από την αίθουσα του ξενοδοχείου «Ολγα», είχε διπλή κατεύθυνση, αφού δε ζήτησε μόνο να καταδικαστεί το ΠΑΣΟΚ, που «επί των ημερών του πραγματικά έγιναν σημεία και τέρατα εις βάρος του λαού και εις βάρος της ειρήνης στην περιοχή», ούτε ζήτησε μόνο να μη δοθεί κάποιο «φιλί ζωής» και ανοχής στο κόμμα της ΝΔ, η οποία αναμφισβήτητα θα εφαρμόσει ανάλογη πολιτική. Ζήτησε, κυρίως, απ' τους Κεφαλονίτες - αλλά και απ' όλο τον ελληνικό λαό - να κάνουν με την ψήφο τους μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας (την πλουτοκρατία της χώρας μας, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεργολάβους, τους τραπεζίτες και τα διάφορα «τρωκτικά» που διαχειρίζονται τα κοινοτικά ποσά) να αισθάνονται στις 10 Απρίλη πανικόβλητοι.

Προτιμάμε το δύσκολο δρόμο της ρήξης

«Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος εκείνη που δείχνει διάθεση αποτίναξης κάθε είδους μοιρολατρείας και απογοήτευσης, η ψήφος εκείνη που δείχνει διάθεση ανατροπής στην πορεία της σημερινής τάξης πραγμάτων είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Σ' όλη την Ελλάδα τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είναι ψηφοδέλτια ενωτικά, που συσπειρώνουν κι άλλες δυνάμεις (όπως είναι η "Κομμουνιστική Ανανέωση", αλλά κι ένα πλήθος συνεργαζόμενων με το ΚΚΕ, αγωνιστών, ανθρώπων της Τέχνης και του πολιτισμού) που προτιμούν το δύσκολο δρόμο της αντίστασης, το δύσκολο δρόμο της ρήξης από το βόλεμα της συναίνεσης και της συμμόρφωσης στη νέα τάξη πραγμάτων. Δεν μπορούμε να βρούμε άλλον τρόπο στις 9 Απρίλη για ν' ακολουθήσουμε ένα δρόμο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό, πέρα απ' την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμα - όσον αφορά αυτό το ζήτημα - πως ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά, που είναι ένα νησί που γερνάει συνεχώς, η ψήφος πρέπει να 'ναι μια ψήφος που θα σταθεί απ' τις 10 Απρίλη και μετά στο πλευρό των νέων ανθρώπων.

«Διότι εδώ που τα λέμε εάν τα επόμενα χρόνια δε δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος κι ένα ισχυρό αντίβαρο σ' αυτή την κατάσταση, η μεγάλη πλειοψηφία των μέτρων θα πλήξουν τις νέες ηλικίες. Αυτό να είναι καθαρό. Εάν κάποιος αισθάνεται "ήσυχος" και πιστεύει πως του τα πήραν όλα και δεν μπορούν να του πάρουν τίποτε άλλο, να σκεφτεί τα παιδιά του και τα εγγόνια του», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δε μιλάμε για εύκολους δρόμους

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως το ΚΚΕ μπαίνει δυναμικά στη μάχη με τη συνείδησή του ήσυχη ότι δεν είπε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό, ούτε ποτέ του μίλησε για εύκολους και ωραίους δρόμους. Αντίθετα, υπογράμμισε, το ΚΚΕ μίλησε και μιλά πάντα για δύσκολους δρόμους προκειμένου να ανατραπεί στην πορεία η σημερινή τραγική κατάσταση και να μη γίνει τραγικότερη.

«Θα είμαστε ήσυχοι όταν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργηθεί ένα δυναμικό, μαχητικό λαϊκό μέτωπο. Σ' αυτόν τον τομέα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, δεν μπορεί όμως κανένας και καμία να μας κατηγορήσει ότι δεν παλέψαμε για τα προβλήματά του, ότι του κρύψαμε την αλήθεια ή τον κοροϊδέψαμε. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη μπροστά στην κάλπη», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

Αντίσταση με πανευρωπαϊκή σημασία

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις απ' τους δημοσιογράφους, ερωτήσεις που κυρίως περιστράφηκαν γύρω απ' τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε τις 78 ημέρες της ηρωικής ελληνικής αντίστασης - όταν γινόταν πέρσι τέτοιο καιρό ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία - «μια αντίσταση με πανευρωπαϊκή σημασία», που κατόρθωσε να στείλει το μήνυμά της ακόμα κι έξω απ' τα σύνορα της Ευρώπης. Υπενθύμισε ακόμα τη βαρύτητα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν απ' τον ελληνικό λαό όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον.

«Μακάρι ο ελληνικός λαός να μπορούσε αυτή τη στιγμή να σταματήσει τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων, να ματαιώσει το πέρασμά τους απ' το ελληνικό έδαφος. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη και ηθική νίκη. Μπορούμε; Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτες, αλλά αυτό δε φτάνει.

Και πρέπει να ξεκαθαρίσω πως η στάση μας αυτή δεν είναι μια ανάγκη που εκπορεύεται απ' τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα. Το ΚΚΕ 80 χρόνια τώρα έχει δώσει μάχες για τέτοιες υποθέσεις. Γιατί μερικοί μας κατηγορούν ότι το κάνουμε για προεκλογικούς λόγους. Εμείς λοιπόν καλούμε όλα τα κόμματα να πουν στον ελληνικό λαό "Φράξτε το δρόμο στα στρατεύματα" και να μπουν μπροστά τα στελέχη τους, οι υποψήφιοι. Ας κερδίσουν και εκλογικά απ' αυτό. Για μας πάνω απ' όλα είναι το αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και της νέα τάξης πραγμάτων» ήταν οι κουβέντες της.

Διεθνισμός βαφτίζεται σήμερα η υποταγή στο ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι εθνικιστικοί οι λαοί που υπερασπίζονται τα εθνικά τους δικαιώματα, «γιατί τελευταία έχει κατηγορηθεί γι' αυτό το ΚΚΕ», η Αλέκα Παπαρήγα ήταν κατηγορηματική: «Το να λες ότι οι λαοί πρέπει να παλεύουν - και δεν το λέμε μόνο για τον ελληνικό λαό - για να μην αλλάζουν τα σύνορα, να παλεύουν για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και για το δικαίωμά τους να ρυθμίζουν εκείνοι τις εξελίξεις στον τόπο τους και όχι οι διάφοροι διεθνείς διακρατικοί οργανισμοί που αποφασίζουν, είναι εθνικισμός; Οσο υπάρχει το έθνος - κράτος, κι όσο υπάρχουν σύνορα, εμείς θα τα υπερασπιζόμαστε. Κι αν θέλετε μέσα απ' την υπεράσπιση σήμερα των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει κι ο διεθνιστικός αγώνας, που θα οδηγήσει κάποτε στην κατάργηση των συνόρων. Αλλά εμείς δε δεχόμαστε να καταργήσουν τα σύνορα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και τα κεφάλαια που κινούνται ανεξάρτητα απ' τα σύνορα.

Τα σύνορα θα τα καταργήσουν οι λαοί, όταν θεωρήσουν ότι αυτά είναι περιττά κι όταν γίνει αυτό. Διεθνισμός βαφτίζεται σήμερα η υποταγή στο ΝΑΤΟ. Αυτός δεν είναι διεθνισμός. Διεθνισμός είναι να σέβεσαι την πατρίδα σου και μόνο τότε μπορείς να κάνεις σεβαστό το δικαίωμα του κάθε λαού να έχει πατρίδα. Οταν λέει ο κ. Σημίτης ότι παλεύει για μια ισχυρή Ελλάδα, ξέρετε για ποια Ελλάδα παλεύει; Για τη δική του Ελλάδα, την Ελλάδα της πλουτοκρατίας και στο όνομα της ισχυρής Ελλάδας δικαιολογεί τη συμμετοχή σε φονικούς πολέμους κατά γειτονικών λαών. Αυτό δεν είναι εθνικισμός;».

Και κατέληξε τονίζοντας πως εθνικιστική πολιτική είναι αυτή η πολιτική που δικαιολογεί την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά, δε, τις κατηγορίες που δέχεται το ΚΚΕ σχετικά μ' αυτό το ζήτημα αναρωτήθηκε: «Εχει δει ο κ. Σημίτης πολλούς εθνικιστές να τρώνε στα μούτρα δακρυγόνα και να έχουν αντιμέτωπους τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα; Εχει δει πολλούς εθνικιστές να παλεύουν για να μην περνάμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με διαβατήριο;».