ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Διογκώνονται η υπερχρέωση και η τοκογλυφία

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και για καταθέσεις. Αύξηση 29,8% εμφανίζουν σε ετήσια βάση τα χρέη των νοικοκυριών για δάνεια

Πέμπτη 3 Ιούλη 2003

Οι ουρές για τραπεζικά δάνεια συνεχώς μεγαλώνουν
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων που έχουν πάρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες. Ηδη οι νέες εκταμιεύσεις μαζί με τα παλαιά δάνεια έχουν ήδη οδηγήσει σε κατάσταση υπερχρέωσης που, για τους εργαζόμενους, σημαίνει μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, λόγω των τοκοχρεολυτικών δόσεων που καταβάλλουν και επίσης λόγω των τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (αφορούν τον Απρίλη του 2003), δείχνουν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση την αύξηση της τραπεζικής τοκογλυφίας, τους ωφελημένους και τους χαμένους από τις μειώσεις επιτοκίων: Τον Απρίλη του 2002, το χάσμα ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά και στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου ήταν στο 11% σε όφελος των τραπεζών. Ενα χρόνο μετά (Απρίλης 2003) η διαφορά αυτή διευρύνθηκε στις 11,57 ποσοστιαίες μονάδες, αυξήθηκε δηλαδή πάνω από 0,50%.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης και των μεγαλύτερων κινδύνων που εγκυμονεί η πρόσφατη κατάργηση του πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια είναι το γεγονός ότι τα σημερινά υπόλοιπα των δανείων φτάνουν στο 23% του ΑΕΠ που θα παραχτεί σε ολόκληρο το 2003. Ετσι, και με βάση τους σημερινούς ρυθμούς επέκτασης, στα τέλη του έτους τα δάνεια των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσουν το 27% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας αφορούν στον μήνα Απρίλη του 2003, δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η κατάργηση του πλαφόν, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 20 του Ιούνη.

Η τεράστια μεταφορά πλούτου και εισοδημάτων από τους εργαζόμενους στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών που συντελείται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον Απρίλη του 2003 διαμορφώνεται ως εξής: