Οποιος πονάει τον τόπο του...
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000

Ο Κ. Καζάκος στο βήμα της συγκέντρωσης
«Ευαίσθητοι πολίτες, με αγνά πατριωτικά αισθήματα υπάρχουν παντού. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γίνει αυτό το ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα βάλει φραγμό σ? αυτή την καταστροφή, στο τερατικό μέλλον που μας ετοιμάζουν», είπε από το βήμα της συγκέντρωσης, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και συνθημάτων, ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΥΕ. «Οποιος άνθρωπος πονάει τον τόπο του, όποιος έχει ίχνος ευαισθησίας, οποιανού το φιλότιμο θίγεται, πρέπει να αντισταθεί. Το αίσθημα της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, αυτά βάλλονται. Οποιος το αισθάνεται αυτό πρέπει να ενώσει τη φωνή του μαζί μας για να γιγαντωθεί το Μέτωπο», συμπλήρωσε και η φράση του σφραγίστηκε από το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Αναφέρθηκε στις ψευδείς δηλώσεις του υπουργού Τύπου που δήλωσε πως τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα περάσουν με τις ευλογίες και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. «Αυτό είναι αίσχος, ψέμα», κατήγγειλε και ανέγνωσε απόσπασμα συνέντευξης του Γιουγκοσλάβου πρέσβη Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς που αποκαθιστά την αλήθεια.

Γυρίζοντας στη συνέχεια προς τους πάνοπλους αστυνομικούς που φρουρούσαν το λιμάνι από τον «εχθρό λαό», διάβασε το ψήφισμα του 11ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που «καλεί την πολιτεία να μη χρησιμοποιήσει τους αστυνομικούς κατά τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, τα οποία πολύ πιθανόν είναι να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον πολύπαθο σέρβικο λαό». Ψήφισμα που επίσης καταχειροκροτήθηκε.

Θα κριθούν

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο παριστάμενος στη συγκέντρωση υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Ζουράρις σημείωσε: «Ο λαός της Θεσσαλονίκης διατρανώνει τη θέλησή του να μην αφήσει να καταργηθεί η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Η κυβέρνηση Σημίτη συμμετείχε στο έγκλημα αυτό διότι υπέγραψε τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, υπόκειται επομένως στη νομολογία του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης και επειδή αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα, θα κριθεί. Η Ελλάδα βεβαίως, λόγω της παλλαϊκής εξεγέρσεως, δε βομβάρδισε το σέρβικο λαό, αλλά δια της υπογραφής του Σημίτη ατίμωσε την παράδοσή της. Και κάποτε θα κριθούν όσοι ατίμασαν τον ελληνικό πολιτισμό».