ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
Χωρίς χρήμα και αίθουσες
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003

«Νύφες», η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, στην παραγωγή της οποίας συμμετέχει το ΕΚΚ
Η διανομή και η χρηματοδότηση είναι τα πιο αιχμηρά «αγκάθια» της Ελληνικής Κινηματογραφίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Το κλίμα της συνέλευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ, ήταν «συναινετικό», αφού έγινε ομόφωνα δεκτός ο διαχειριστικός απολογισμός για το 2002, καθώς και τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής από τον συνολικό προϋπολογισμό του ΕΚΚ, το 2002 υπήρξε αύξηση φτάνοντας στο 58%. Τα δε λειτουργικά έξοδα του κέντρου μειώθηκαν κατά 12%. Πρόκειται μάλλον για άθλο, αν σκεφτεί κανείς πως από τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού στο κέντρο, το ΕΚΚ αναμένεται να εισπράξει μόνο το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής 28 ταινίες μεγάλου μήκους και 146 σκηνοθέτες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο προετοιμασίας παραγωγής και συνεργάζονται με το ΕΚΚ.

Σε ό,τι αφορά στη διανομή είναι πια κοινώς αποδεκτό πως αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού κινηματογράφου. Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Διαγόρας Χρονόπουλος, χαρακτήρισε τη διανομή ως «το βασικό ζήτημα» που θα απασχολήσει το κέντρο την επόμενη περίοδο, ενώ η συνέλευση το αναγνώρισε ως «ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους κινηματογραφιστές» και το οποίο πρέπει να συζητηθεί «σε μία επόμενη ευρεία συνάντηση». Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν αλλαγές στον Κανονισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και στη λειτουργία του δικτύου διανομής του ΕΚΚ, το «Filmcenter», χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες. Ανακοινώθηκε επίσης η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του κέντρου και η πρόθεσή του να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των ελληνικών ταινιών με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ, από το οποίο αναμένεται ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, ο Δ. Χρονόπουλος έδωσε έμφαση στη συνεργασία των 11 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα ανάπτυξης σχεδίων παραγωγής και στη συμπαραγωγή ταινιών και ανήγγειλε την πρώτη συνάντηση στις 6 και 7 Ιουλίου στο Βελιγράδι, όπου οι εκπρόσωποι των 11 χωρών θα συζητήσουν τη συγχρηματοδότηση πέντε σχεδίων για την ανάπτυξη της παραγωγής.