ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Λουκασένκο: «Θα υπερασπιστούμε κυριαρχία κι ανεξαρτησία»

Προεδρικές κατηγορίες κατά των Ρώσων «ολιγαρχών»

Πέμπτη 3 Ιούλη 2003

Associated Press

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο
Στις 30 του Ιούνη ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια συνάντησης και συζήτησής του με τους διευθυντές των τηλεοπτικών καναλιών της χώρας (που μεταδιδόταν απευθείας από το κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας), ευθέως κατηγόρησε τους λεγόμενους Ρώσους «ολιγάρχες», δηλαδή τη νέα μεγαλοαστική τάξη της Ρωσίας, λέγοντας πως του ζητούν να τους δώσει την οικονομία της χώρας σε αντάλλαγμα με την ένωση με τη Ρωσία.

«Οπως και να 'χουν τα πράγματα, όσες φορές μικρότερη κι αν είναι η χώρα μας από την αδελφή Ρωσία - είπε ο Λουκασένκο - εμείς δε θα συμβιβαστούμε με το σπρώξιμο είτε προς την κατεύθυνση της Δύσης, είτε προς την κατεύθυνση της Ανατολής, ώστε να κάνουμε πράγματα που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού μας». Και πρόσθεσε: «Εάν οι πολίτες της χώρας μας είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την κυριαρχία και ανεξαρτησία μας, τότε θα τα καταφέρουμε. Εγώ είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο, ως επικεφαλής του κράτους, ως άνθρωπος που έχει πολλές αρμοδιότητες και, φυσικά, ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Είμαι έτοιμος! Και θα κάνω τα πάντα ώστε οποιαδήποτε στιγμή, σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης (ας μην το επιτρέψει βέβαια ο Θεός), να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία μας. Ακόμη και με τα πιο ακραία μέσα. Είμαι έτοιμος και νομίζω πως κι εσείς είστε έτοιμοι».

Στην ίδια συνέντευξη-συζήτηση με τους διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στις πιέσεις Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών να εξαγοράσουν ή να αποκτήσουν χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντάλλαγμα τμήμα της βιομηχανικής βάσης της χώρας του. Επίσης, σημείωσε την επίθεση που του γίνεται όχι μόνον από τα δυτικά, αλλά και από τα ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε και σύγχρονα «όπλα μαζικής στόχευσης».

Ρωσο-αμερικανική συνεργασία

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», λίγες μέρες πριν από αυτή την τοποθέτηση του Λουκασένκο, από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας είχε παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Αράχνη», για τη δράση της αμερικανικής «επιμορφωτικής» οργάνωσης IREX σε συνεργασία με ρωσικά ΜΜΕ, σε βάρος του Λευκορώσου Προέδρου. Λόγος γινόταν για τη χρηματοδότηση ρωσικών ΜΜΕ από την αμερικανική εταιρία για την παραγωγή και δημοσιοποίηση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και άρθρων με στόχο τον Α. Λουκασένκο.

Εμπλοκή με το ρούβλι

Στο μεταξύ, την 1η του Ιούλη αναμενόταν η «είσοδος» στη Λευκορωσία του ρώσικου ρουβλιού, για τις τραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε επιχειρήσεις. Θεωρούνταν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την εισαγωγή του ρωσικού νομίσματος ως κοινού νομίσματος της Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, μια και, όπως ανακοινώθηκε, ο Α. Λουκασένκο δεν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Τυπικά ανακοινώθηκε ότι αυτό οφείλεται «στις χρονοβόρες τεχνικές διαδικασίες». Μιλώντας όμως επί της ουσίας για το ζήτημα του κοινού νομίσματος, ο Α. Λουκασένκο σημείωσε ότι «δε θα πρέπει υποχρεωτικά κοινό νόμισμα να είναι το ρωσικό ρούβλι».

Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων στα πλαίσια του ενιαίου κράτους Ρωσίας-Λευκορωσίας, είναι από τα πιο ακανθώδη στις διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Να θυμίσουμε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει τα αιτήματα του Λουκασένκο σχετικά με την ένωση των δύο χωρών προσπάθεια «ανασύστασης της ΕΣΣΔ» κι είχε αντιπροτείνει ένωση, είτε στη βάση της διαδικασίας ενοποίησης της ΕΕ, είτε στη βάση του διαμελισμού της Λευκορωσίας σε 7 επαρχίες και είσόδου τους στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.