Ο λαός δεν υποκύπτει στον αυταρχισμό
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000

Η πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» προκάλεσε το κοινό αίσθημα, προκάλεσε τις δημοκρατικές, προοδευτικές πεποιθήσεις του ελληνικού λαού κι αυτό φάνηκε από τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που δεχτήκαμε και δεχόμαστε. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, όπως εκδηλώθηκε με τις μηνύσεις και αγωγές εναντίον του «Ρ», με φυσικό αυτουργό τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, καταδικάστηκε δριμύτατα, συγκέντρωσε τα πυρά των μαζικών οργανώσεων του λαού, των συνδικαλιστικών του οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένων προσωπικοτήτων και απλών ανθρώπων από την Ελλάδα κυρίως, αλλά και από κατοίκους και οργανώσεις χωρών του εξωτερικού.

Η δίωξη εναντίον του «Ρ» ήταν απλά η αφορμή για την εκδήλωση αυτών των αντιδράσεων. Η βαθύτερη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κατανοούν πως η δίωξη αυτή είναι ένα μόνο σύμπτωμα του αυξανόμενου αυταρχισμού, των αυξανόμενων κρουσμάτων κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας και έπεται η συνέχεια με το σύνολο των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών να μπαίνουν στο στόχαστρο της επίθεσης.

Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όσων τα συμφέροντα εκπροσωπεί είναι αυτός ακριβώς, ολόκληρο το φάσμα των λαϊκών δικαιωμάτων, που σήμερα περνά μέσα από την επιχείρηση φίμωσης του «Ρ» και πλήγματος της ελευθεροτυπίας. Φάνηκε, όμως, ότι θα βρει απέναντί της σύσσωμο τον ελληνικό λαό, που διαθέτει ακόμα γερά τα αγωνιστικά του αντανακλαστικά.